Cușca bună pentru câine în timpul iernii și de ce „paznicul” gospodăriei nu trebuie ținut pe lanț
132 de specii de păsări, observate într-o singură zi. Pe ce loc s-a clasat Moldova în cadrul Global Big Day
Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii a reușit să observe 132 de specii de păsări într-o singură zi. Acțiunea a avut loc în cadrul Global Big Day, eveniment anual de amploare dedicat birdwatching-ului din întreaga lume. Big Day e un concept tipic pentru birding, care presupune observarea cât mai multor specii de păsări timp de 24 ore. Așadar, în cadrul acestui eveniment, toate țările din lume se întrec pentru a înregistra un număr cât mai mare de specii de păsări observate.
În lume, Global Big Day se desfășoară din anul 2015, iar Moldova participă la acest maraton începând cu anul 2016. La fel ca celelalte țări participante, Moldova profită de această zi pentru a „scana” rapid habitatele din țară și a vedea ce și câte specii de păsări pot fi observate timp de 24 ore. „Pentru noi, aceasta e o bună ocazie de a obține informații actualizate despre avifauna din Republica Moldova, întrucât luna mai este o perioadă în care multe specii de păsări pot fi întâlnite aici. De asemenea, competiția amicală pe care o presupune Global Big Day ne oferă o oportunitate de a ne „măsura” puterile cu alte țări și de a ne menține tonusul de observatori – evenimentul nu oferă premii țărilor care ajung în clasamentul de vârf, însă mereu există acel sentiment plăcut de adrenalină caracteristic tuturor competițiilor”, susțin reprezentanții SPPN.
În acest an, Republica Moldova s-a clasat pe locul 84 din 198 de țări ale lumii și locul 25 din cele 45 țări europene. La acest rezultat au contribuit șapte persoane, distribuite în câteva echipe care s-au deplasat simultan în diverse zone ale țării și au notat toate speciile de păsări observate. Majoritatea participanților au efectuat observații în aria de domiciliu (Chișinău, Criuleni, Călărași, Căușeni). O echipă a înregistrat 97 de specii, altă echipă – 62, a treia echipă – 57, a patra – 46 și a cincea – 21 de specii de păsări. Multe dintre speciile observate au coincis, în special cele comune care pot fi văzute oriunde, de aici și suma de 131.
Pentru a obține un rezultat bun într-o singură zi în Moldova, observatorii trebuie să se asigure că acoperă principalele trei tipuri de habitate: pădurea, stepa și zonele umede. În privința zonelor umede, sudul țării este locul cel mai bun: aici există o serie de lacuri naturale și artificiale care sunt frecventate de multe specii de păsări. Pe Valea Prutului există lacurile Manta și Beleu, iar în Găgăuzia sunt trei lacuri de acumulare amenajate pe râul Ialpug: Comrat, Congaz și Taraclia. De aceea, o echipă s-a îndreptat anume aici, unde a putut observa cu ușurință specii precum egreta mare și mică, lopătarul, țigănușul, piciorongul, ciocîntorsul, pelicanul, corcodelul mare, călifarul roșu și alb, fugaciul de țărm, fluierarul de mlaștină etc. Întrucât aceste lacuri sunt înconjurate din toate părțile de stepă, pot fi văzute și specii de păsări care ocupă anume acest tip de habitat: mărăcinari, pietrari, păsări răpitoare.
Habitatul de pădure a fost „scanat” de două echipe diferite: una a efectuat observații în zona Plaiul Fagului, alta – în perimetrul rezervației Grădina Turcească din raionul Căușeni. În aceste locuri, echipele au înregistrat diverse specii de ciocănitori (mare, de grădini, de stejar, ghionoaie sură, capîntortură), specii de pajiște precum cristelul de câmp și sfrânciocul mare, precum și specii de păsări cântătoare ca țicleanul, cănărașul, muscarul sur, muscarul gulerat, pitulici (mare, sfârâitoare, fluierătoare), codroși (de pădure, de munte).
Observații au fost făcute și în locuri apropiate de Chișinău. Aici au fost înregistrate multe specii interesante, precum piciorongul, nagâțul, chirighița cu obraz alb, lăstunul de mal, turturica, viesparul, cucuveaua.
Puteți consulta lista de specii observate în Republica Moldova de Global Big Day 2022 aici (tabelul conține numele speciilor de păsări în limba latină, română, engleză și rusă).
Cel mai mare număr de specii observate în Republica Moldova de Global Big Day a fost de 138, înregistrat în anul 2020. În anul 2019 au fost observate 137 specii, în 2018 – 104, în 2017 – 93 de specii, iar în 2016 – 115. Numărul de specii observate variază de la an la an din cauza mai multe factori: mărimea echipei de observatori, condițiile meteo din ziua respectivă, starea habitatelor în care se efectuează observațiile și nu în ultimul rând – norocul de a observa specii foarte rare sau greu de întâlnit.
Global Big Day a apărut la inițiativa Departamentului de Ornitologie de la Universitatea Cornell din SUA, prin intermediul platformei www.ebird.org – acest site funcționează ca o bază de date mondială a speciilor de păsări observate de mii de birdwatcheri. Cei de la Universitatea Cornell decid în fiecare an pe ce dată se va desfășura evenimentul, dar, tradițional, acesta are loc într-o sâmbătă din prima jumătate a lunii mai. Anul acesta, Global Big Day a fost marcat pe data de 14 mai, anul trecut – 8 mai, iar în 2020 – pe data de 9 mai.