Dacă vrem o societate care iubește și respectă natura, trebuie să investim în educația copiilor
Lișița, pițigoiul mare și alte zeci de păsări admirate de Ziua Internațională a Păsărilor
Lișița, pițigoiul mare și alte zeci de păsări au fost admirate în Parcul „Valea Morilor” din capitală de Ziua Internațională a Păsărilor. Peste 90 de persoane au dat curs invitației Societății pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN) de a sărbători acest eveniment internațional printr-o escapadă în sânul naturii. Înarmați cu determinatoare, binocluri și lunete, membrii SPPN au ghidat participanții întru recunoașterea și observarea înnaripatelor.
„Ne-am adunat să observăm păsările din centrul capitalei. Am făcut acest exercițiu și anul trecut. Speram ca participanții își vor completa cunoștințele despre păsări, despre habitatele lor și că vor prinde „microbul” de birdwatch-ing”, ne spune Silvia Ursul, responsabilă de comunicare și proiecte în cadrul SPPN.
Laurențiu Petrencu, ornitolog din România, membru al SPPN, a explicat participanților că locul de observație a păsărilor nu a fost ales întâmplător. „Avem aici mai multe habitate în unul singur: avem habitatul de stuf, luciul de apă și pădurea. Fiecare dintre ele adăpostește numeroase specii de păsări, astfel că avem ce observa”.
Beatricia Cărăruș, elevă la Liceul „George Călinescu” din Chișinău, participă al doilea an consecutiv la Ziua Internațională a Păsărilor. Ca și anul trecut, a venit cu mai mulți colegi de liceu, la îndemnul dirigintelui, profesor de biologie, Adrian Gorincioi. „La acest eveniment aflăm multe lucruri noi, pe care noi nu le cunoaștem”.
Și Gabriela Urîtu, elevă la „George Călinescu”, spune că a venit la eveniment pentru a învăța cât mai mai multe lucruri despre păsări.
Potrivit lui Vitalie Ajder, președinte al SPPN, evenimentul are menirea de a atrage atenția asupra importanței păsărilor.
Menționăm că Ziua Internațională a Păsărilor este un eveniment celebrat de mai mult de un secol și marchează anual semnarea Convenţiei Internaţionale pentru Protecţia Păsărilor (01.04.1906). Convenția are ca scop atragerea atenţiei asupra speciilor pe cale de dispariţie, a căror supravieţuire depinde în totalitate de oameni.
De la începuturile acestei sărbători au fost întreprinse mii de activități menite să îmbunătățească mediul și viața păsărilor de pretutindeni. Construirea și amplasarea cuiburilor artificiale pentru specii vulnerabile, observatoare ornitologice, ore educative cu copiii, centre de îngrijire și reabilitare a păsărilor rănite sau bolnave – sunt doar câteva dintre acțiunile dedicate Zilei Internaționale a Păsărilor.
Pentru mai multe fotografii, consultați pagina evenimentului pe facebook.