fbpx

În aceste zile are loc Recensământul internațional al păsărilor de apă

Susține Ecopresa, distribuie!

În perioada 10-20 ianuarie, ornitologii din Republica Moldova participă la cel mai amplu program de monitorizare a păsărilor din lume: Recensământul internațional al păsărilor de apă (International Waterbird Census). Acest recensământ anual implică recenzarea bazinelor acvatice, căci ele sunt singurele habitate care pot găzdui o biodiversitate impresionantă în sezonul rece.

În Republica Moldova, de numărarea păsărilor se ocupă membrii Societății pentru Protecția Păsărilor și a Naturii. SPPN coordonează acest program din anul 2013. În acest proces participă șapte ornitologi din Moldova.

„Acest recensământ este important și pentru comunitatea ornitologică din Republica Moldova, deoarece el ne ajută din anul 2013 să sporim informațiile disponibile despre prezența, numărul și distribuția multor specii de păsări în perioada rece a anului. De asemenea, ne ajută să vedem tendințele pe care populațiile de păsări le manifestă de la an la an, pentru că ornitologii acumulează date cât mai concrete asupra speciilor și numărului de păsări care poposesc în zonele studiate”, susțin membrii SPPN.

Pe teritoriul țării, membrii SPPN vor efectua cercetări pe mai multe bazine acvatice:

  • lacurile naturale Manta și Beleu (Lunca Prutului de Jos)
  • lacurile Taraclia, Congaz și Comrat (UTA Găgăuzia)
  • lacul Sălaș (piscicola Gura Bâcului)
  • lacul de acumulare Dubăsari
  • lacul Ghidighici
  • segmentul fluviului Nistru dintre Naslavcea și Holoșnița

În aceste locuri, observatorii caută să vadă cât mai multe păsări de apă, dar notează și alte specii pe care le văd în jurul lacurilor.

Cele mai obișnuite și des întâlnite specii care sunt înregistrate în cadrul Recensământului internațional al păsărilor de apă sunt: lebede de vară (Cygnus olor), rațe mari (Anas platyrhynchos), gâște de vară (Anser anser) și gârlițe mari (Anser albifrons). Alte specii, mai puțin abundente însă mereu prezente, sunt lebede de iarnă (Cygnus cygnus), rațe moțate (Aythya fuligula), rațe sunătoare (Bucephala clangula), ferestrași mari (Mergus merganser), corcodei mici (Tachybaptus ruficollis) – acestea fiind specii care obișnuiesc să vină în Republica Moldova din nordul continentului european pentru a ierna.

În mod evident, apar uneori și specii puțin mai rare pentru țara noastră, precum rața cu cap negru (Aythya marila), lebăda mică (Cygnus columbianus), ferestraș mic (Mergellus albellus) sau șoimulețul de iarnă (Falco columbarius).

Lacul Manta în dreptul localității Crihana Veche (r. Cahul). Foto: sppn.md

Inițial, Recensământul internațional al păsărilor de apă a fost desfășurat pe continentul european, când emisfera nordică se află la mijlocul iernii calendaristice (de aceea, i se mai spune și „Midwinter”). Cu mai mult de 30 ani în urmă, recensământul a căpătat amploare globală. În prezent, la acest program mondial de monitorizare participă 143 de țări. Este cel mai amplu program de acest fel pentru că participă, anual, circa 15 mii de observatori. Ei oferă date cât mai exacte despre speciile și numărul de păsări observate. Acest recensământ este organizat de Organizația Wetlands International.

La nivel mondial, în cadrul recensământului sunt numărate în fiecare an aproximativ 30-40 de milioane de păsări de apă (cufundari, corcodei, pelicani, cormorani, stârci, berze, lopătari, rațe, gâște, lebede, cocori, lișițe, cresteți, scoicari, piciorongi, ploieri, prundărași, fugaci, becaține, pescăruși, chire etc.), care constituie specii de interes avifaunistic pentru 25 de mii de zone umede din întreaga lume.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu