fbpx

Sute de delfini au eșuat pe coasta Oceanului Atlantic în ultimele luni. „O cifră fără precedent”

Susține Ecopresa, distribuie!

Cel puţin 910 delfini au eşuat pe plajele litoralului atlantic francez de la jumătatea lunii decembrie. Astfel arată datele unui nou bilanţ al observatorului oceanografic Pelagis, care a înregistrat un nou val „intens” de peste 400 de eşuări într-o săptămână, scrie Agerpres.

Aproximativ 420 de eşuări de cetacee mici au fost înregistrate pe coasta Atlanticului în perioada 10 – 17 martie, inclusiv 120 chiar în weekendul 11-12 martie, o cifră „fără precedent”, a anunţat Pelagis, precizând că sunt încă date neînregistrate.

Starea carcaselor pare a fi foarte variată, ceea ce indică faptul că condiţiile de derivă au adus pe coastă delfini morţi de doar câteva zile până la câteva săptămâni”, notează Pelagis, care a înregistrat eşuări de cetacee pe coasta Atlanticului din 1970.

Câteva carcase examinate dezvăluie în principal urme de captură într-un dispozitiv de pescuit”, argumentează organizaţia.

Un prim val „intens” a avut loc la începutul anului, cu peste 360 de eşuări înregistrate de la mijlocul lunii decembrie 2022 până la sfârşitul lunii ianuarie 2023, înainte de o relativă acalmie (130 de eşuări între începutul lunii februarie şi începutul lunii martie), legată, potrivit Pelagis, de condiţii de derivă spre zona de coastă „mai puţin favorabile”.

Potrivit asociațiilor pentru protecţia mediului, din 2017 până în 2020 au fost, în medie, 850 de eşuări în fiecare iarnă. Majoritatea eşuărilor au loc de obicei în februarie şi martie, când delfinii se apropie de coastă pentru a-şi găsi hrana şi, prin urmare, au cea mai mare interacţiune cu pescarii.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu