fbpx

Europa în luptă cu flăcările – focare masive de incendii în mai multe țări, inclusiv România

 Europa în luptă cu flăcările – focare masive de incendii în mai multe țări, inclusiv România

Sursa foto: pixabay.com

Susține Ecopresa, distribuie!

Aproape 660 de mii de hectare de vegetație au căzut pradă focului în perioada 1 ianuarie-13 august 2022, anunță Sistemul European de Informare privind Incendiile Forestiere (EFFIS), citat de dw.com. Este o suprafață-record în cei 16 ani de când EFFIS înregistrează date privind incendiile de pădure, cu 56% mai mult decât recordul precedent din 2017.

Spania a fost cel mai grav afectată în acest an, cu circa 245 de mii de hectare de teren distruse de incendii, urmată de România (150 de mii de hectare) și Portugalia (77 de mii de hectare). Portugalia a reușit recent să controleze incendiul de vegetație din parcul Serra da Estrela, desemnat drept patrimoniu UNESCO, după o săptămână în care acesta a ars încontinuu.

Situația se arată destul de gravă și în Franța, acolo unde anul acesta deja au ars peste 60 de mii de hectare, de 6 ori media anuală din perioada 2006-2021. Sâmbătă, oficialii francezi au declarat că s-a oprit răspândirea unui incendiu imens în apropiere de Bordeaux. Peste o mie de pompieri francezi au fost sprijiniți de echipe din toată Europa și aproximativ 10.000 de persoane au fost evacuate din casele lor, iar o porțiune de autostradă a fost închisă.

Luna trecută, mii de pompieri s-au luptat timp de două săptămâni cu cel mai mare incendiu produs în Slovenia în ultimele decenii.

Seceta și temperaturile extrem de ridicate au afectat toată Europa anul acesta. Situația este îngrijorătoare, dat fiind că suntem abia la mijlocul sezonului de incendii”, a declarat coordonatorul EFFIS, Jesus San-Miguel.

Expertul a mai precizat că, din 2010, s-au înregistrat tot mai multe incendii în centrul și nordul Europei, inclusiv în țările unde, în mod normal, nu au incendii pe teritoriul lor.

Conform datelor EFFIS, dacă incendiile vor continua să se răspândească în ritmul acesta, peste un milion de hectare din Europa vor fi făcute scrum. Avertismentul vine în contextul în care continentul european se confruntă cu un val de căldură și secetă devastator. Oamenii de știință îl atribuie schimbărilor climatice cauzate de activitatea umană.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Marina Tighinean