fbpx

Seceta și incendiile s-ar putea intensifica

 Seceta și incendiile s-ar putea intensifica

sursa: http://abcnews.go.com

Susține Ecopresa, distribuie!

Incendiile care afectează Franța, Italia și Portugalia pe fondul unei perioade secetoase, în urma cărora mii de persoane au fost evacuate și mii de hectare de pădure au fost pârjolite, riscă să se intensifice în viitor, în special ca urmare a încălzirii globale, informează miercuri AFP.

Italia, Portugalia și Franța, “cu excepția Corsicii”, au avut parte iarna aceasta “de precipitații cu 20 — 30% mai scăzute față de cele normale”, a explicat Michele Blanchard, climatolog în cadrul Meteo-France.

În Corsica, unde un nou incendiu a condus miercuri la evacuarea a peste 10.000 de oameni, nicio picătură de ploaie nu a căzut de la începutul lunii iulie, ceea ce reprezintă o situație “excepțională”, a subliniat ea.

Italia și Portugalia au cunoscut la rândul un deficit de precipitații în primăvară.

În Portugalia, unde incendiile forestiere violente au continuat să facă ravagii miercuri, 72% din teritoriul țării este afectat de o secetă severă de la sfârșitul lunii iunie.

În Portugalia, “luna iunie a fost una dintre cele mai călduroase” de la începerea măsurătorilor în această țară, în 1931, după cum a declarat Vanda Pires, meteorolog la Institutul Portughez al Mării și Atmosferei (IPMA) .

Schimbările climaterice vor antrena “mai multe valuri de căldură”, a mai spus Blanchard.

“În viitor, din cauza încălzirii globale, ne îndreptăm către o secetă mai pronunțată, mai ales în timpul verii”, a adăugat specialista în climatologie.

În ultimii cincizeci de ani, sezonul propice incendiilor nu mai este în perioada iulie-august, cum era până acum, ci iunie — octombrie, mai notează AFP.

Conform unui studiu european (Peseta II), suprafețele din sudul Europei predispuse la incendii s-ar putea extinde de la 50% la 100% pe parcursul secolului XXI, în funcție de intensitatea fenomenului de încălzire.

La nivel mondial, o vreme “mai secetoasă decât în mod normal” va afecta în special Europa de Vest, sudul Scandinaviei și țările baltice.

sursa: Agerpres

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!