fbpx

Ucraina adună probe pentru a trage la răspundere Rusia pentru ecocid. „Mii de delfini au murit din cauza invaziei ruse”

Susține Ecopresa, distribuie!

Mai mulți ecologiști din Ucraina, inclusiv angajații unui parc național din țara vecină, adună probe pentru a trage Rusia la răspundere pentru ecocid. Aceștia susțin că războiul declanșat de autoritățile ruse aduce pagube serioase florei și faunei din Ucraina. Unul dintre aspectele vizate este și moartea a mii de delfini din Marea Neagră.

Despre aceasta a anunțat președintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Mii de delfini morți au eșuat pe malul Mării Negre. Și aceasta este doar o mică parte din consecințele devastatoare. Războiul rusesc are un impact uriaș asupra vieții sălbatice din țara noastră. Angajații unuia dintre parcurile naționale adună dovezi ale acestor crime și intenționează să tragă Rusia la răspundere pentru ecocid”, a menționat Zelenski.

Un reportaj amplu a fost publicat pe United24, o platformă online de finanţare participativă, pe care preşedintele Ucrainei a lansat-o la începutul lunii mai.

Potrivit directorului Parcului Naţional „Limanele Tuzlei” din sud-vestul Ucrainei, intervievat în cadrul acestui reportaj, masacrul delfinilor din Marea Neagră are drept cauză principală „prezenţa submarinelor şi a ambarcaţiunilor de război” în aceste ape, începând cu sfârşitul lunii februarie, ceea ce „a pus o presiune enormă asupra mediului marin”.

Expertul estimează că 50 de mii de delfini au murit din cauza războiului, iar 2.500 au fost descoperiţi în regiunea Odesa, în Crimeea anexată, precum şi în Bulgaria, Turcia şi România.

Bilanţul reprezintă 20% din populaţia acestor cetacee în Marea Neagră, recenzată la 250 de mii de exemplare în 2020 şi care era deja afectată de presiunea pescuitului şi a poluării, potrivit autorităţilor ucrainene.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu