fbpx

Una din cele zece condiții pe care le înaintează președintele Zelenski pentru negocieri cu Rusia este protecția mediului

Susține Ecopresa, distribuie!

Una dintre cele zece condiții pe care le-a făcut publice președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru a negocia încheierea războiului cu Rusia este și protejarea mediului. Cele zece condiții au fost enunțate la reuniunea Grupului celor 20 (G20), la care Zelenski a susținut un discurs. Potrivit președintelui ucrainean, aceste condiții ar trebui să le îndeplinească Rusia pentru ca Ucraina să se așeze la masa de negocieri. 

Este vorba despre condiții referitoare la securitatea energetică și economică a Ucrainei, la eliberarea prizonierilor de război, punerea în aplicare a Cartei ONU și restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei și a ordinii mondiale.

Cele 10 condiții ale președintelui ucrainean sunt:

  • Siguranța nucleară – nimeni nu are dreptul să șantajeze lumea cu un dezastru nuclear
  • Siguranța alimentară
  • Siguranța energetică
  • Eliberarea tuturor prizonierilor și a persoanelor deportate
  • Implementarea Cartei ONU și restaurarea integrității teritoriale a Ucrainei și a ordinii mondiale
  • Retragerea trupelor ruse și încetarea ostilităților
  • Dreptate – înființarea unui Tribunal internațional care să cerceteze „crimele” comise în timpul războiului declanșat de Rusia și înființarea unui Mecanism de compensare a pagubelor produse
  • Protejarea imediată a mediului
  • Prevenirea escaladării – risc care încă există
  • Confirmarea încetării războiului – după ce măsurile de mai sus vor fi puse în practică, trebuie ca părțile implicate să semneze un document de încetare a războiului.

La începutul lunii octombrie, au fost făcute primele estimări ale pagubelor de mediu, cauzate de Rusia în războiul declanșat în Ucraina. Datele arată că pagubele se ridică la aproximativ 36 de miliarde de euro, milioane de hectare de rezerve naturale fiind amenințate.

O cincime din ariile protejate din Ucraina riscă să fie distruse, iar aproximativ 2.000 de cazuri de daune de mediu au fost deja înregistrate, a anunțat atunci ministrul ucrainean al mediului, Ruslan Strileț.

Potrivit estimărilor guvernului ucrainean, factura pentru poluarea aerului cauzată de războiul din Ucraina se ridică până în prezent la aproximativ 25 de miliarde de euro, iar alte 11,4 miliarde de euro sunt necesare pentru remedierea pagubelor aduse solului.

Citând o nouă metodologie dezvoltată de guvernul ucrainean pentru a calcula pagubele, Strileț a declarat că numai în șapte luni de război a provocat 31 de milioane de tone de emisii de CO2, aproximativ cantitatea produsă anual de Noua Zeelandă. El a spus atunci că alte 79 de milioane de tone de emisii de gaze cu efect de seră ar putea fi produse pentru reconstrucția infrastructurii și a clădirilor distruse în timpul războiului.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu