fbpx

Agenția de Mediu a refuzat să-i acorde autorizație de mediu Uzinei Metalurgice de la Râbnița

Susține Ecopresa, distribuie!

Agenția de Mediu a refuzat să-i acorde autorizație de mediu pentru gestionarea deșeurilor Uzinei Metalurgice de la Râbnița. Refuzul a fost emis în baza unui aviz al Inspectoratului pentru Protecția Mediului.

Potrivit reprezentanților Agenției, inspectorii de mediu au constatat neconformități în activitatea uzinei și au subliniat necesitatea ajustării condițiilor tehnice de mediu la legislația Republicii Moldova.

Prin prezenta, Agenția de Mediu comunică despre refuzul de a elibera autorizația de mediu pentru gestionarea deșeurilor (pentru activitatea de colectare și tratare a deșeurilor de metale feroase și neferoase în amplasamentul din or. Râbnița) pentru SATD „Uzina Metalurgică Moldovenească”, în baza avizului Inspectoratului pentru Protecția Mediului nr. 1212 din 26.08.2022, conform căruia, pentru a fi posibilă obținerea autorizației de mediu pentru gestionarea deșeurilor de către SATD „Uzina Metalurgică Moldovenească”, este necesară înlăturarea neconformităților constatate în procesul-verbal de control nr. PV-IPM-2022-02573 din 23.08.2022 și ajustarea condițiilor tehnice de mediu la legislația de mediu a Republicii Moldova”, se spune în nota informativă a Agenției de Mediu.

La începutul lunii mai, Uzinei Metalurgice de la Râbnița i-a fost eliberată o autorizație temporară de mediu pentru gestionarea deșeurilor și una pentru emisia poluanților în atmosferă de la surse fixe. Autorizațiile au fost oferite de Agenția de Mediu în urma deciziei luate de Comisia pentru Situații Excepționale.

Anterior, la 13 aprilie, Uzina Metalurgică de la Râbnița a primit refuz pentru cele două solicitări de a i se elibera autorizații de mediu pentru emisia poluanților în atmosferă de la sursele fixe de poluare și pentru gestionarea deșeurilor. Agenția de Mediu nu a anunțat motivele, dar a precizat că a trimis administrației uzinei o scrisoare cu rezultatul examinării celor două solicitări.

Pe data de 19 aprilie, presa din regiune anunța că uzina și-a reluat activitatea, după ce nu a lucrat timp de trei săptămâni, din 01 aprilie, din lipsă de materie primă. Atunci se mai anunța că uzina activează cu metalul uzat adunat în regiunea transnistreană. Este vorba despre 5 mii de tone, pe care uzina trebuia să le prelucreze până pe data de 01 mai.

Potrivit anticoruptie.md, uzina este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul regiunii secesioniste. Conform unui raport al pretinsului minister al dezvoltării economice al Transnistriei, la sfârșitul anului 2021, vânzările Uzinei Metalurgice Moldovenești (Молдавский металлургический завод) au fost de peste 432 de milioane de dolari – aproape jumătate din cifra totală a exporturilor regiunii separatiste.

La fel ca alte companii înregistrate în Transnistria, uzina din Râbnița nu achită în bugetul Republicii Moldova nici impozite, nici taxe vamale. Aceste măsuri au fost aprobate de către Guvernul de la Chișinău pentru a exclude dubla impozitare – de către autoritățile constituționale, cât și de către structurile transnistrene – a produselor destinate exclusiv necesităților raioanelor de est.

CITEȘTE ȘI: Uzina metalurgică de la Râbnița a depus cerere pentru a obține o nouă autorizație de mediu

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu