Din cauza ploilor, Festivalul Pădurilor se amână pentru 21 septembrie
Uzina metalurgică de la Râbnița a depus cerere pentru a obține o nouă autorizație de mediu
Uzina metalurgică de la Râbnița a depus cerere pentru a obține o nouă autorizație de mediu. Astfel, urmează să fie efectuat tot procesul birocratic de acordare a autorizației, care implică și un control al inspectorilor de mediu la uzină. Despre aceasta a anunțat ministra mediului, Iuliana Cantaragiu, în cadrul emisiunii „Freedom” de la postul de televiziune TV8. Potrivit ministrei, dacă acest control nu va fi asigurat, atunci procesul de acordare a autorizației va fi suspendat și uzina va primi refuz.
„Agenția de Mediu examinează documentele, le transmite către Inspectoratul pentru Protecția Mediului, urmează să fie efectuat un control, dacă va fi facilitat acesta de către Biroul de Reintegrare și va fi acordată permisiunea de a fi efectuată această verificare în siguranță. Dacă nu va fi acordată permisiunea, înseamnă că noi considerăm că procesul nu poate fi dus până la capăt și atunci îl suspendăm. Dacă nu este asigurat controlul timp de 90 de zile, atunci va fi un refuz pentru că nu reușim să ducem procesul până la sfârșit”, a declarat ministra.
Totodată, Cantaragiu susține că de la controlul precedent pe care l-au realizat inspectorii, uzina și-a mai perfecționat puțin pe procesul de producție, inclusiv are un laborator foarte dotat. „Cel puțin, inspectorii au spus că laboratorul este modern”.
Iuliana Cantaragiu menționează că autorizația temporară actuală, în baza căreia activează Uzina de la Râbnița, a fost acordată pentru o lună și a constituit obiectul unei tranzacții. „Noi aveam nevoie de curent electric la un preț avantajos, mai bun decât îl oferea oricine, iar uzina voia să funcționeze. Această uzină a primit autorizația de mediu doar ca cetățenii Republicii Moldova să beneficieze de un tarif la curent electric la un preț mic”. Potrivit ministrei, dacă nu ar fi existat necesitatea unui preț mai jos pentru energie, uzina de la Râbnița nu era să primească autorizație de mediu. Totodată, Cantaragiu menționează că uzina s-a acreditat la ISO 14 000 (un standard internațional de mediu).
Potrivit ministrei, această uzină a activat timp de 30 de ani fără o autorizație de mediu și doar actuala guvernare a solicitat ca să fie introdusă autorizația. „Guvernele precedente au acceptat funcționarea întreprinderii metalurgice din Râbnița în felul în care era, fără să pună întrebările cum funcționa, de ce nu era autorizată conform legislației Republicii Moldova. Prin procesul acesta de negocieri care sunt pe platforma Biroului de Reintegrare, noi am ridicat subiectul autorizării întreprinderilor din stânga Nistrului și a comunicat negociatorilor din regiunea transnistreană că toate întreprinderile trebuie să funcționeze în baza legislației Republicii Moldova”, a notat Iuliana Cantaragiu.
Ministra susține că emisiile de la această uzină sunt înregistrate într-un registru, dar nu a menționat cât de mari sunt acestea. „Orice autorizație privind emisiile în aer vine la pachet cu plata pentru poluarea mediului. Atunci când se eliberează autorizația de mediu, acolo scrie pentru fiecare agent economic care sunt cotele de emisii, ce fel de emisii și în ce mărime și, respectiv, care este suma pe care trebuie să o achite în bugetul Republicii Moldova”, a specificat oficialul.
La începutul lunii mai, Uzinei metalurgice de la Râbnița i-a fost eliberată autorizația de mediu pentru gestionarea deșeurilor și cea de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe. Autorizațiile au fost oferite de Agenția de Mediu în urma decizie luate de Comisia pentru Situații Excepționale.
La 13 aprilie, Uzina metalurgică de la Râbnița a primit refuz la cele două solicitări de a i se elibera autorizații de mediu pentru emisia poluanților în atmosferă de la sursele fixe de poluare și pentru gestionarea deșeurilor. Agenția de Mediu nu a anunțat motivele, dar a precizat că a trimis administrației uzinei o scrisoare cu rezultatul examinării celor două solicitări.
La 19 aprilie, presa din regiune anunța că uzina și-a reluat activitatea, după ce nu a lucrat timp de trei săptămâni, din 01 aprilie, din lipsă de materie primă. Atunci se mai anunța că uzina activează cu metalul uzat adunat în regiunea transnistreană. Este vorba despre 5 mii de tone, pe care uzina trebuie să le prelucreze până în data de 01 mai.
Potrivit anticoruptie.md, uzina este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul regiunii secesioniste. Conform unui raport al pretinsului minister al dezvoltării economice al Transnistriei, la sfârșitul anului 2021, vânzările Uzinei Metalurgice Moldovenești (Молдавский металлургический завод) au fost de peste 432 de milioane de dolari – aproape jumătate din cifra totală a exporturilor regiunii separatiste.
La fel ca alte companii înregistrate în Transnistria, uzina din Râbnița nu achită în bugetul Republicii Moldova nici impozite, nici taxe vamale. Aceste măsuri au fost aprobate de către Guvernul de la Chișinău pentru a exclude dubla impozitare – de către autoritățile constituționale, cât și de structurile transnistrene – a produselor destinate exclusiv necesităților raioanelor de est.