fbpx

Din anul 2024, autorizațiile de mediu vor fi eliberate cu implicarea cetățenilor

 Din anul 2024, autorizațiile de mediu vor fi eliberate cu implicarea cetățenilor

Foto: Antena3

Susține Ecopresa, distribuie!

Începâd cu anul 2024, toate autorizațiile de mediu vor fi eliberate cu implicarea cetățenilor care locuiesc în zona unde activează agenții economici solicitanți de astfel de documente. Legislația a fost deja modificată în acest sens, susține ministra în exercițiu a Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov. În opinia ei, cetățenii vor putea astfel negocia cu reprezentanții diferitor companii condițiile în care aceștia activează.

Cetățenii ar trebui să spună dacă sunt de acord sau nu cu activitatea unui agent economic sau compania respectivă va trebui să intre în negocieri cu oamenii și să discute care ar fi condițiile pe care trebuie să le respecte pentru a reduce emisiile, pentru a crea condiții de protecție a mediului. Agentul ar putea crea condiții suplimentare, de exemplu, să nu mai meargă mașinile mari prin localitate – aceasta este o condiție pe care cetățeanul poate să i-o ceară companiei și să negocieze”, a menționat Iordanca-Rodica Iordanov.

Amintim că anul trecut Parlamentul a modificat legislația astfel, încât agenții economii vor obține autorizații de mediu integrate, nu pe fiecare componentă de mediu aparte (apă, sol, aer). Sistemul de autorizare integrată de mediu a emisiilor în apă, aer și sol va fi stabilit pentru fiecare instalație, aplicând cele mai bune tehnici disponibile nu pentru agenți economici (cum este acum), ci pentru fiecare sursă de poluare.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu