fbpx

[FOTO/VIDEO] Bâc – râu sau râpă?

 [FOTO/VIDEO] Bâc – râu sau râpă?

Gunoaiele ce ne inundă Bâcul

Susține Ecopresa, distribuie!

Râul Bâc – o râpă fără viață unde găsești sticle din plastic, anvelope uzate, crengi căzute și foarte puțină apă. 15 km de probleme sesizate în decursul traseului cu caiacele, desfășurat de Kayakintours. Ideea ce a stat la bază a fost să monitorizăm situația și să confirmăm ipoteza „celui mai degradat râu” din Republica Moldova.

Aventura a început de la un challenge dat de Alex Guțaga, care suna în felul următor „Este râul Bâc o râpă?” Zis și făcut, ne-am încărcat aparatul foto, ne-am echipat cu mâncare și haine de schimbul doi și am pornit spre Parcul „La Izvor”, locul de unde a început marea aventură.

Alex Guțaga ne provoacă, cu caiacele, să vedem și să acționăm: Vor fi multe lucruri despre care nu știm, va fi poate murdar, miros neplăcut. Cunoaștem că problema râului Bâc este demult discutată la nivel național, dar nu ajunge să fie soluționată. Este nevoie de o voință politică, să fie adoptată o strategie care ulterior să fie implementată. Noi ne dorim ca orașul Chișinău să fie pentru oameni”, menționează inițiatorul expediției.

Ruslan Verbițchi, participant la eveniment și consilier municipal, recunoaște că reabilitarea râului Bâc este pe ordinea de zi a Consiliului Municipal Chișinău (CMC): „Au fost unele proiecte, noi am reabilitat o porțiune, desigur că este mai mult de lucru, este  nevoie de un consens politic și de lucrat în echipă, între toate instituțiile statului, pentru că râul Bâc nu este doar al municipiului Chișinău”.

Consilierul a constatat că o mare influență asupra calității apei din râu o au întreprinderile amplasate în apropierea acestuia: „Companiile care deversează deșeurile lor în râul Bâc – aici trebuie să se intervină atât în municipiu, cât și în celelalte localități”. 


Vezi și: Cine-a poluat Bâcul? Oful oamenilor de la Bucovăț


Mai mult nămol decât apă în râul Bâc

Mutarea pe râu a luat ceva timp. Primele câteva sute de metri de râu – nenavigabile

Și malurile lacurilor din Parcul „La Izvor” sunt pline de gunoaie, predomină sticlele de plastic. Intuim că unul din motivele care stau la baza creării situației descrise sunt picnicurile organizate în aceste locuri.

Deșeuri de masă plastică pe malul Lacului „La Izvor”. Arhiva personală
Deșeuri de masă plastică pe malul Lacului „La Izvor”

Am vâslit circa o oră până am ajuns la mal, aici Alex Guțaga ne-a spus că vom avea de mers pe jos cu caiacele aproximativ 500 de metri. A fost destul de greu să ducem caiacele în mâini. Dar, datorită muncii în echipă, ne-a reușit să parcurgem și această distanță.

Spălătorii auto, depozite, mizerie, nămol și miros greu

Zona râului Bâc de la Albișoara este deosebită prin baraje improvizate din pământ și pietriș. Acestea formează zone aproape lipsite de apă, există arbori căzuți ce împiedică cursul apei râului, nămol, flora și fauna lipsesc și este foarte puțină apă.

Baraj improvizat pe albia râului Bâc

Pe parcursul traseului, nu am observat nicio vietate specifică unui curs viu de apă, însă pe malul râului am reușit să surprindem o persoană la pescuit.

Pescuitul în apa celui mai degradat râu din Republica Moldova
Pescuitul în apa celui mai degradat râu din Republica Moldova

Traseul a fost dificil de traversat cu caiacul din cauza lipsei critice de apă. Am fost nevoiți să mergem prin apa ce nu ajungea „la genunchiul broaștei” și să împingem caiacele pe apă cu vâslele. 

Pe parcursul turului, am observat un spectru de reacții din partea trecătorilor. Unii dintre ei filmau, iar alții se limitau la glume și râsete. 

După încheierea traseului, consilierul municipal Ruslan Verbițchi spune că a rămas întristat de cele văzute pe râu: „Atâta vorbăraie că s-a curățat albia râului Bâc eu nu am văzut… Dacă el ar fi fost curățat pe intern, noi realmente ajungeam până aici foarte repede și ușor. Măcar porțiunea aceea care „s-a făcut …sau poate nu s-a făcut” că este nămol. Poate și au „boit buzele”, în rest sunt doar vorbe”.

Inițiative rămase pe hârtie

Vladimir Pînzaru, arhitect: „De peste 10 ani se discută subiectul dat, au fost și proiecte finanțate de donatori străini pentru porțiunea ce trece prin oraș, însă nu au fost finalizate – au rămas doar pe hârtie”

Vladimir Pînzaru, despre proiectele lăsate pe hârtie. Arhiva personală
Vladimir Pînzaru, despre proiectele lăsate pe hârtie

Alex Buretz, activist civic, caricaturist: Suntem în an electoral și mulți s-au interesat de acest subiect, pentru a arăta că ei lucrează și sunt interesați. Din păcate, nu avem un plan general al orașului, sunt doar mici planuri zonale de dezvoltare a orașului per general, care nu au fost gândite într-un aspect mai larg, dar a fost gândit local și ele însele afectează râul. Trebuie soluționat. Sunt exemple ale altor orașe pe care putem să le urmăm, să inventăm ceva nou, sunt oameni cu experiență, arhitecți – e nevoie doar de voință politică”.

Copaci căzuți în râu - îngreunează cursul apei. Arhiva Personală
Copacii căzuți în râu îngreunează cursul apei

Vezi și: Agenții poluării


Râul Bâc, cu o lungime de peste 155 km, afluent de dreapta al fluviului Nistru, este cel mai degradat râu din Republica Moldova. Odată intrat în municipiul Chișinău, devine un canal de scurgere al apelor uzate, iar acestea la urmă ajung în fluviul Nistru.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ludmila Hițuc