fbpx

Activiști, ong-iști, jurnaliști și foști politicieni – contrariați de demisia ministrei Mediului

 Activiști, ong-iști, jurnaliști și foști politicieni – contrariați de demisia ministrei Mediului
Susține Ecopresa, distribuie!

Mai mulți reprezentanți și reprezentante din ONG-uri, presă, foști politicieni și-au exprimat nedumerirea și nemulțumirea în legătură cu demisia din funcție a ministrei Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, anunțată ieri, 13 martie. 

Potrivit lor, Iordanca-Rodica Iordanov a fost „cel mai bun ministru din câți a avut ministerul până acum”, actualul ministru nu are competențele necesare funcției, iar guvernarea a fost obligată să explice cetățenilor de ce a fost nevoie de remanieri:

Alexandru Sainsus, cofondatorul ARBORETUM.LIVE: Ieri, Ministrul Mediului Iordanca Iordanov a demisionat. Pentru majoritatea ONG-urilor și activiștilor de mediu, această știre a răsunat ca un tunet într-un cer senin.

În ultimii ani, am fost încântat și am spus tuturor că Rodica este cel mai profesionist și dedicat ministru din toți acești ani la Ministerul Mediului. Aceste calități sunt deosebit de importante acum, în contextul în care cursul european oficial adoptat necesită o muncă colosală pentru aducerea legislației naționale de mediu la standardele europene!

…Pe fundalul celor spuse, stârnește nedumerire experiența profesională și pregătirea ministrului nou numit… a absolvit ASEM, a lucrat ca manager și director comercial în mai multe întreprinderi, a fost fie parlamentar cu experiență în afaceri, fie om de afaceri cu experiență parlamentară… nici o tangență cu ecologia și problemele sectorului!…”

Vlada Ciobanu, CPR Moldova: „…Ca cetățeană, aș vrea când este demis/ă un/o ministru/ă să înțeleg de ce și când este numită altă persoană să înțeleg de ce.

Ce lucruri prioritare avem acum pe agenda de mediu? De ce încă mai avem gunoi pe dealuri? De ce încă nu avem stații de monitorizare acătării a aerului?…

Și, la fel de important, de ce s-a ales această nouă persoană în calitate de ministru? Am căutat CV-ul și nu am înțeles…”.

Veronica Gherbovețchii, producătoarea emisiunii „Moldova gândește”, TV8: Demisie pe Facebook: o normalitate?

Încerc, de ieri, să tot înțeleg ce a stat la baza demisiei ministrei Mediului și înlocuirea ei. „Accelerarea unor proiecte importante”, ne spune premierul laconic, care, deși a avut ieri două ieșiri publice, nu a folosit ocaziile ca să anunțe jurnaliștii despre această rocadă surprinzătoare. Sper să aflăm de la oficiali și exponenții acestuia ce mai exact nu a făcut bine dna Iordanca Iordanov, ce proiecte frânează și cum noul ministru va impulsiona lucrurile.

Nu apăr vreun ministru și, ca jurnalist, păstrez tot timpul „o marjă de eroare” a activității fiecărui funcționar/demnitar. Contest însă modul netransparent prin care aceste schimbări sunt aduse la cunoștința societății. Patru fraze pe Facebook.”

Lilia Burakovschi, jurnalistă: „…Poate că reformele de bază ale guvernului chiar au avut de suferit din cauza problemelor de mediu, sau ministrul și-a pus oasele pe Fondul pentru Mediu… dar permiteți-mi să vă reamintesc că principalele restanțe, pretenții și probleme sunt legate de reforma justiției și lupta împotriva corupției și acolo se pare că i-au schimbat pe toți, unii chiar au fost „verificați”, dar lucrurile sunt încă acolo până astăzi…”

Arcadie Capcelea, fost ministru al Mediului: „Exprim o nedumerire totală față de decizia Guvernului! Nu e corect deloc de a se percepe la remanieri de cadre la așa nivel fără nicio argumentare, având, poate, niște considerente de ordin politic. Domeniul este extrem de important pentru integrarea europeană și de a schimba un ministru competent și cu cunoaștere de cauză cu o nouă persoană, poate și energică și bine intenționată dar fără cunoștințele necesare, e o decizie absolut eronată!!! Păcat că se întâmplă astfel de lucruri pe plaiul nostru mioritic.”

Cătălina Molodoi, directoarea executivă a Asociației Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic: Dacă îi este cumva interesant actualei guvernări ce cred organizațiile de mediu despre plecarea ministrei Iordanca Iordanov, să știe că nu le-a picat bine deloc. Avem canalele noastre de comunicare, se discută intens.  „A fost cel mai bun ministru pe care l-am avut la respectivul minister”, „un astfel de ministru nu vom mai avea”, spun oamenii.

Mai sunt îngrijorați și față de noul ministru – „absolvent al ASEM, fost director comercial și manager al unei companii private”, „deputat cu experiență în business”, „ca să nu încurce afacerilor mari cu standarde de mediu neplăcute””. Cam acestea sunt temerile, în esență.

Din partea mea, pot să afirm că, de fiecare dată când am avut colaborări cu ministra Iordanca-Rodica Iordanov, m-a uimit. Puțini sunt miniștrii care pot vorbi pe subiectele domeniului lor cu atâta implicare și dedicație, miniștri care să vorbească despre probleme atât de deschis și sincer (chiar și cu presa). A răspuns la orice solicitare, a fost dispusă să colaboreze, și-a făcut timp să explice. A reușit să „îmblânzească” până și oameni reticenți față de tot ce înseamnă guvernare.

Nu știu cine a contribuit la formarea și luarea acestei decizii. Știu doar că sunt miniștri într-adevăr „dubioși”, dar care se țin bine. Și asta pune pe gânduri orice om cu gândire critică…”

Ilie Trombițchi, directorul executiv al Asociației Eco-TIRAS: „Aceasta este o lovitură fără precedent pentru perspectivele integrării europene… Mulțumesc, Iordanca Iordanov, pentru gestionarea domeniului, fără egal (ca și calitate, precum și stil democratic) care a permis Moldovei să se ridice la culmi internaționale necunoscute de ea în ultimii 20 de ani. E PĂCAT! Aștept următorul pas nu mai puțin idiot – fuziunea Ministerului Mediului cu altul.”

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ludmila Hițuc