Cușca bună pentru câine în timpul iernii și de ce „paznicul” gospodăriei nu trebuie ținut pe lanț
Un sfert din teritoriul național ar trebui să fie acoperit de pădure. Până când și cum ar fi posibil?
Republica Moldova se confruntă cu diverse probleme în domeniul forestier, astfel încât este necesară extinderea suprafețelor acoperite cu vegetație pentru a putea face față provocărilor. Până în anul 2032, se dorește atingerea unei suprafețe de 145 de mii de hectare, ceea ce ar însemna peste 15% din teritoriul Republicii Moldova. Despre aceasta a declarat ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, la recenta consultare publică a Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor 2023-2032.
O problemă care trebuie ameliorată în R. Moldova este insuficiența vegetației forestiere. Aproximativ 11% din teritoriul republicii este acoperit cu înveliș vegetal, pe când necesitatea este de 25%.
R. Moldova nu folosește la maximum posibil serviciile ecosistemice. Potrivit ministrei, dacă am avea un sistem de management adecvat al pădurilor, am putea încasa aproximativ 70 de milioane de dolari anual numai din serviciile ecosistemice. De aceea, este necesar de stabilit acest serviciu de management bazat pe abordări științifico-practice.
Totodată, eroziunea genetică și vulnerabilitatea pădurilor la schimbările climatice sunt alte probleme care trebuie rezolvate: „Erodarea genetică pune în pericol regenerarea cu succes a pădurilor și aproximativ 15-20% din zonele împădurile sunt afectate de secetă”, a menționat ministra Mediului.
Alte probleme din domeniul forestier se referă la tăierile ilicite de păduri, pășunatul neautorizat și consumul excesiv de lemn, în special ca element energetic: „Propun revizuirea componenței plantelor energetice. Un exemplu este Miscanthus. Astfel, se va crea o economie circulară, producerea biocombustibilului, captarea și sechestrarea carbonului în sol”, a sugerat Anatolii Sandu, unul dintre participanții la consultarea publică, ca soluție pentru consumul exagerat de lemn.
Posibile soluții în domeniul forestier
Ministra Mediului precizează că, pentru rezolvarea întregului șir de probleme din domeniul forestier, au fost elaborate mai multe soluții, printre care: identificarea terenurilor pentru împădurire, dotarea întreprinderilor cu echipamente, ameliorarea bazei semincere, constituirea a trei centre de creștere a materialului forestier.
„Vom lucra cu autoritățile publice locale și deținătorii de terenuri care sunt gata să atribuie aceste bunuri în plantări, iar ulterior vom elabora proiectele de execuție. Planificăm ca până în anul 2027 să avem o acoperire de cca 5,7% din necesarul de material forestier reproductiv, anume din pepiniere”, a declarat ministra.
Alte măsuri luate în calcul se referă la crearea de perdele forestiere, împădurirea fâșiilor riverane, reglementarea activităților pastorale în preajma plantațiilor noi și consolidarea capacității de protecție antiincendiară. Potențialul de creștere a lemnului în raport cu tăierile este mult mai mic. De aceea, unii experți propun implementarea măsurilor de accelerare a creșterii pădurilor.
„S-ar cere implementarea măsurilor de accelerare a creșterii pădurilor prin aplicarea amelioratorilor biologici, acolo unde solul este foarte erodat, deoarece pădurea are nevoie de substanță organică”, a menționat cercetătorul științific, Sergiu Dobrojan.
Activitățile privind dezvoltarea resurselor forestiere naționale se vor desfășura atât pe terenuri noi, cât și pe terenuri puternic degradate.