Cușca bună pentru câine în timpul iernii și de ce „paznicul” gospodăriei nu trebuie ținut pe lanț
Un an cu „Generația Pădurii”! Participi la împădurirea din 16-17 noiembrie? Iată cum alegi terenul pe care vei planta copaci
Cu exact un an în urmă, la 11 noiembrie 2023, a început cea mai amplă campanie de împădurire din istoria Republicii Moldova, cu genericul „Generaţia Pădurii”. Timp de 10 ani, până în 2032, Programul Național de Împădurire prevede reabilitarea fondului forestier degradat și crearea de noi păduri pe o suprafață de 145 de mii de hectare. În prezent, în Republica Moldova sunt împădurite doar 11% din teritoriul țării, în timp ce nivelul mediu de împădurire în statele UE este de peste 3 ori mai mare (39.8% în anul 2020). În plus, doar 47% dintre pădurile noastre (175.500 de hectare) „au valoare ridicată de conservare”.
Doriți să participați la plantarea de noi păduri la sfârșitul acestei săptămâni? Dacă da, rămâne să alegeți un teren din preajma localității în care vă aflați, accesând linkul https://shorturl.at/Y4r4j (site-ul Agenției „Moldsilva”). Luați apoi legătura cu coordonatorul „Moldsilva”, 069649784, comunicați-i locația aleasă și coordonați cu el toate detaliile. Pentru plantările din 16 noiembrie, coordonarea trebuie făcută până pe 13 noiembrie. În ziua plantării, trebuie contactat inginerul responsabil la deplasarea pe teren – datele lui de contact sunt în tabelul de la același link.
Aproximativ 440 de terenuri, din cadrul a 160 de primării, sunt pregătite pentru plantările din 16-17 noiembrie, când începe oficial campania de împădurire de toamnă 2024.
Transportul și-l asigură participanții la plantare, în timp ce instrumentele de lucru – căldări, mănuși, plantatoare (dispozitive cu care se fac găuri pentru puieți) – vor fi oferite de organizatori.
„Silvicultorii din toată țara au crescut puieți și au pregătit alte încă 4.000 ha pentru a fi plantate în această toamnă și vă îndemnăm să participați la fel de activ la plantări, pentru a face o #Moldovă #verde împreună”, îndeamnă Iuliana Cantaragiu, consilieră prezidențială în domeniul protecției mediului și schimbărilor climatice.
În primăvara acestui an, au fost plantați copaci pe 3.300 de hectare. În total, de la începutul Programului național de împădurire, din 2023, au fost plantate și regenerate aproape 11.000 ha. Peste 16.000 de voluntari și lucrători silvici au luat parte la aceasta.
***
Împădurirea de până în 2032 va costa 15 miliarde lei – aproximativ 1,5 miliarde de lei pe an. Guvernul a anunțat că 83% din banii necesari vor fi atrași sau împrumutați de la partenerii externi. Programul Național de Împădurire se desfășoară sub egida președintei Maia Sandu.