Din cauza ploilor, Festivalul Pădurilor se amână pentru 21 septembrie
Vă invităm la o …plantare!
Să lăsăm pentru câteva ore ecranele, deadline-urile, grijile casnice și să mergem la o plantare colectivă. Echipa „Plantăm fapte bune în Moldova” anunță deschiderea noului sezon și ne invită sâmbătă, 2 martie, în comuna Bălăbănești din raionul Criuleni (ajungem în 50 min din centrul Chișinăului).
De ce ne plac „Plantăm fapte bune în Moldova”
„Plantăm fapte bune în Moldova” sunt binecunoscuți prin faptul că reușesc să adune anual sute de oameni la acțiunile lor. Deși suntem obișnuiți că la plantări participă de regulă grupuri organizate de primării, sau școli – mai mult ”obligate”, decât din propria dorință – , despre acțiunile Plantăm fapte bune oamenii află de pe rețelele de socializare și vin din propria inițiativă. Din anul 2015, de când a fost inițiat proiectul, au participat peste 3000 de voluntari – familii cu copii și fără, grupuri de prieteni sau de colegi de servici, localnici etc.
Organizatorii asigură de fiecare dată plantarea cu materialul săditor, hârlețe, mănuși, căldări, apă etc. De asemenea, orice nou venit poate fi instruit despre plantarea corecă a copacilor.
Bălăbănești, ediția 2024
În decursul a trei ani, voluntarii Plantăm fapte Bune au împădurit zona cu circa 30.000 de puieți, dar încă nu este suficient – terenul este degradat din cauza lungii perioade de pășunat și a lipsei perdelelor forestiere. Râul Bălțata se află în pericol de a seca, de aceea Plantăm fapte bune în Moldova își propune să reînvie locul. „Ne dorim să continuăm împădurirea zonei de protecție a râului Bălțata de la Bălăbănești, care a început în 2021.
Vom efectua lucrări de completare a locurilor în care nu s-au prins puieții din anii trecuți și vom completa ”, ne explică Petru Vinari, coordonatorul proiectului, de ce a ales anume această locație. Pentru a proteja noii puieți și a preveni intervenția animalelor, Petru va avea grijă să împrejmuiască plantația cu un gard temporar de protecție.
La plantarea din Bălăbănești vom avea la dispoziție 4,5 hectare și 4.000 de puieți (paltin, frasin, stejar și salcie).
Evenimentul va începe la ora 9:00. Acolo vom găsi tot de ce avem nevoie – instrumentele, puieții, mănușile, ba chiar și un ceai cald!
Vremea de sâmbătă va fi cu maxime de până la 13 grade Celsius – o zi perfectă.
Vezi și: Povestea râului Bălțata, afluent al Nistrului. Distrus de localnici, salvat de activiștii de mediu
Organizatorii nu dispun de transport. Dacă ai mașină personală și poți oferi un loc către Bălăbănești, te rugăm să anunți pe pagina evenimentului.