fbpx

Satul Văleni – primul SMART Village din Republica Moldova

Susține Ecopresa, distribuie!

Satul Văleni a devenit primul SMART Village din Republica Moldova care folosește soluții digitale și de energie regenerabilă în dezvoltarea turismului si al infrastructurii publice locale. După ce anul trecut a avut loc construcția infrastructurii turistice pe parcursul traseului „Drumul lui Petru Rareș” în Lunca Prutului, Văleni, anul acesta a fost izolată termic clădirile Gimnaziului „Ștefan cel Mare” din localitate și a Grădiniței Nr.1.

Astfel, clădirile celor două instituții au fost conectate la sisteme de panouri solare, amplificând, astfel, independența lor energetică prin surse regenerabile de energie.

Eficientizarea consumului de energie şi realizarea de investiţii în energii regenerabile, pot aduce avantaje economice operatorilor din turism şi pot creşte competitivitatea destinaţiei”, susțin reprezentanții Asociației Obștești „Ecoscout”.

Acest proiect derivă din planul de acțiuni coagulat în cadrul primului Innovation Hub al celei de-a VI-a ediții a Galei Liga Studenților Originari din Republica Moldova centrat pe SMART City și a fost asumat de către comunitatea locală din Văleni, companiile partenere din Romanian Business Leaders și Digital Park Chișinău.

Proiectul „Soluții SMART pentru comunități SMART” este inițiat și implementat de către Eco-Village Văleni/ AO Ecoscout prin finanțare din partea Programul de Granturi Mici GEF – PNUD, cu scopul de a transfera bunele practici din România ce țin de soluții SMART-digitale pentru a dezvolta la Văleni premisele pentru „Primul SMART Village din Moldova”.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu