fbpx

Raportul de Stare al Țării 2021: A crescut vulnerabilitatea R. Moldova la schimbările climatice

 Raportul de Stare al Țării 2021: A crescut vulnerabilitatea R. Moldova la schimbările climatice

Imagine simbol: Pixabay

Susține Ecopresa, distribuie!

Unul dintre factorii ce afectează negativ economia națională este determinat de creșterea vulnerabilității Republicii Moldova la variabilitatea climei, se arată în Raportul de Stare a Țării 2021. Potrivit autorilor, fenomenele meteo cu caracter tot mai violent care se observă în ultimele decenii în lume, inclusiv în Europa de Est și în Republica Moldova, tind să se permanentizeze, condiționate fiind de încălzirea globală.

Republica Moldova riscă să fie prinsă nepregătită pentru a face față riscurilor atipice cu care s-au confruntat alte țări în ultimii ani. Pe lângă faptul că este expusă și vulnerabilă, țara are rezerve limitate de reziliență și de recuperare în cazul unui cataclism de proporții. Are Moldova o strategie concretă, dacă o secetă catastrofală durează nu un an, ci doi sau trei ani? Tactic și operațional, sunt serviciile specializate capabile să reacționeze în cazul declanșării unor incendii de pădure de proporția celor din Europa de Sud din vara anului 2021? În ce măsură este infrastructura urbană pregătită să facă față unor ploi violente de durată? Aceste întrebări nu au un răspuns clar la nivel conceptual și, din câte cunoaștem, nici planuri operaționale detaliate de reacție nu există. După cum arată exemplele țărilor lovite de cataclismele naturale în ultimii ani, costurile de pregătire pentru aceste evenimente sunt mai mult decât îndreptățite de posibila lor magnitudine și impact”, susțin autorii.

Astfel potrivit Raportului de Stare a Țării 2021, fenomenele extreme – în special, secetele – devin tot mai frecvente în Republica Moldova, fiind un efect clar al schimbării climei. Schimbările climatice s-au transformat deja într-o constrângere iminentă pentru dezvoltarea Republicii Moldova, susțin autorii. Potrivit lor, în cei 30 de ani de independență, Moldova a fost afectată de mai multe secete diverse ca intensitate, iar cele mai severe secete sunt însoțite de comprimări cu cel puțin 10% ale sectorului agricol. Cele mai grave secete, care au determinat o puternică scădere a producției agricole, s-au înregistrat în anii 1992 (-16%), 1994 (-25%), 1996 (-12%), 2003 (-14%), 2007 (-23%), 2012 (-22%), 2015 (-13%) și 2020 (-27%).

Raportul integral poate fi citit mai jos:

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!