fbpx

Agenția de Mediu va emite autorizațiile pentru importul echipamentelor ce conțin gaze fluorurate

Susține Ecopresa, distribuie!

Agenția de Mediu va fi responsabilă de emiterea autorizațiilor pentru importul, exportul, reexportul și tranzitul fiecărui lot de gaze fluorurate cu efect de seră, precum și pentru produsele și echipamentele care conțin aceste de gaze. Astfel prevede proiectul de lege privind reducerea impactului asupra mediului al gazelor fluorurate cu efect de seră, adoptat de către Parlament în a doua lectură.

Documentul stabilește cadrul normativ pentru punerea în aplicare a măsurilor de atenuare a schimbărilor climatice și de protecție a mediului înconjurător prin reducerea emisiilor de gaze fluorurate cu efect de seră (gaze F). Grupa cea mai răspândită de gaze fluorurate o constituie hidrofluorcarburile (HFC), care sunt utilizate preponderent ca agenți de refrigerare în echipamentele frigorifice, de climatizare și pompe de căldură.

Proiectul de lege stipulează măsurile de izolare, utilizare, recuperare și eliminare a gazelor F, precum și limitele cantitative pentru introducerea pe piață a hidroflourcarburilor.

Acesta mai prevede reducerea treptată a cantităților importate de hidrofluorcarburi. Treptat vor fi introduse și interdicții cu privire la vânzarea de noi echipamente, cum ar fi anumite categorii de frigidere și congelatoare, sisteme de climatizare, spume și aerosoli care conțin gaze F, în cazul în care există alternative mai sigure și mai puțin poluante. Întreprinderile vor fi obligate să raporteze anual cantitățile de gaze F produse, importate, exportate și distruse, precum și modul de utilizare a acestora.

Proiectul de lege privind gazele fluorurate cu efect de seră a fost elaborat de Ministerul Mediului și a fost susținut cu votul a 54 de deputați.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu