fbpx

Majoritatea statelor UE riscă să nu îşi respecte angajamentele de reducere a emisiilor asumate pentru 2020 sau 2030

 Majoritatea statelor UE riscă să nu îşi respecte angajamentele de reducere a emisiilor asumate pentru 2020 sau 2030

Imagine simbol/focus-energetic.ro

Susține Ecopresa, distribuie!

Îmbunătăţirea punerii în aplicare a noilor norme europene privind aerul curat este necesară, susţine Executivul comunitar în urma evaluării primelor programe de măsuri adoptate de statele membre pentru controlarea emisiilor atmosferice, iar ţările trebuie să îşi intensifice eforturile în toate sectoarele pentru a se asigura că populaţia poate respira un aer curat, prevenind astfel afecţiunile respiratorii şi decesul prematur provocate de aerul poluat.

Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, citat de Agerpres, în conformitate cu primul raport al Comisiei de evaluare a punerii în aplicare a Directivei privind angajamentele naţionale de reducere a emisiilor (Directiva NEC), publicat vineri, majoritatea statelor membre riscă să nu îşi respecte angajamentele de reducere a emisiilor asumate pentru 2020 sau 2030. Deşi unele state membre aplică bune practici care ar trebui să fie o sursă de inspiraţie pentru celelalte state membre, raportul evidenţiază necesitatea unor măsuri suplimentare de reducere a poluării atmosferice.

Comisia va continua să monitorizeze şi să susţină eforturile naţionale în acest sens, prin intermediul unor instrumente financiare şi nefinanciare. Sunt necesare eforturi în special în domeniul agriculturii pentru a reduce emisiile de amoniac, care reprezintă problema de punere în aplicare cea mai frecventă şi cea mai gravă în întreaga UE.

Punerea efectivă în aplicare a legislaţiei privind aerul curat reprezintă o contribuţie esenţială la “un obiectiv ambiţios de reducere a poluării la zero pentru un mediu fără substanţe toxice”, anunţat de Comisie în Pactul verde european şi în iniţiativele conexe. Trebuie să se consolideze şi să se evalueze în continuare sinergiile cu politicile din domeniul climei şi al energiei, inclusiv în conformitate cu abordarea din cadrul Pactului verde european.

Pe lângă acest raport privind punerea în aplicare, Comisia a publicat vineri şi analiza realizată de consultanţi cu privire la programele naţionale de control al poluării atmosferice şi la proiecţiile de emisii ale fiecărui stat membru, precum şi un raport orizontal la nivelul UE în care sunt reunite aceste informaţii.

“Acest raport transmite un mesaj clar. În întreaga Europă, prea mulţi cetăţeni sunt încă expuşi la riscuri din cauza aerului pe care îl respiră. Avem nevoie de măsuri mai eficace pentru a reduce poluarea în numeroase state membre şi pentru a combate emisiile atmosferice în toate sectoarele, inclusiv în agricultură, transporturi şi energie. Acum este momentul cel mai propice pentru a schimba lucrurile: investiţiile în asigurarea unui aer mai curat sunt investiţii în sănătatea cetăţenilor şi în protejarea climei şi reprezintă exact impulsul de care are nevoie economia noastră pentru a se redresa. Pe baza acestui raţionament a fost conceput Pactul verde european, iar mediul înconjurător are nevoie tocmai de acest tip de logică”, a declarat comisarul UE pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!