fbpx

Republica Moldova s-a alăturat Programului LIFE, un instrument de finanțare al UE pentru mediu

Susține Ecopresa, distribuie!

Republica Moldova a semnat Acordul pentru mediu și politici climatice LIFE. Documentul a fost semnat de prim-ministra Natalia Gavrilița și comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevicius.Programul LIVE este un instrument de finanțare al Uniunii Europene pentru mediu și acțiuni climatice din 1992.

Scopul programului LIFE este să contribuie la trecerea către o economie durabilă, circulară, eficientă din punct de vedere energetic, bazată pe energie regenerabilă și rezilientă la schimbările climatice; să protejeze, să refacă și să îmbunătățească semnificativ calitatea mediului, inclusiv a aerului, apei și solului. De asemenea, autorii programul își propun să stopeze pierderea biodiversității prin abordarea degradării ecosistemelor, scrie într-un comunicat de presă al Ministerului Mediului.

Acordul LIFE acoperă o nișă a programelor Uniunii Europene pentru cercetare, inovare și programele de finanțare la scară largă. Pachetul financiar al Programului LIFE este implementat prin intermediul a patru subprograme: natura și biodiversitatea, economia circulară și calitatea vieții, atenuarea și adaptarea la schimbările climatice, tranziția energetică curată.

În iulie 2022, au fost lansate negocierile privind asocierea la Programul LIFE cu mai multe țări din afara UE, inclusiv cu Republica Moldova, care permit acestor țări să se alăture programului prin acorduri bilaterale de asociere. Aderarea la Programul LIFE va ajuta Moldova să răspândească tehnici, abordări și bune practici inovatoare de mediu și climă care vor contribui la o economie circulară, rezilientă la schimbările climatice și care protejează și restaurează natura.

Prin acest parteneriat, beneficiarii (organizații publice și private, organizații ale societății civile din Moldova) vor avea posibilitatea de a primi sprijin financiar pentru a dezvolta și exemplifica tehnici și abordări eco-inovatoare, a promova cele mai bune practici și schimbări de comportament. De asemenea, ei vor avea oportunitatea de a sprijini dezvoltarea, monitorizarea și aplicarea unor legi similare cu cele din UE, precum și a planurilor și strategiilor care pot contribui la implementarea acestor legi.

Bugetul total al programului LIFE pentru 2021-2027 este de 5,43 miliarde de euro. Acesta a cofinanțat peste 5.500 de proiecte în întreaga UE și nu numai.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu