fbpx

În Moldova ar putea fi create laboratoare vii ce vor implementa soluții pentru sănătatea solului

Susține Ecopresa, distribuie!

În Republica Moldova ar putea fi create trei laboratoare vii pentru a asigura tranziția către soluri sănătoase până în anul 2030. Laboratoarele vii sunt rețele de locuri în care se experimentează pe teren, prin parteneriate între mai mulți actori. Despre aceasta s-a discutat în cadrul Conferinței dedicate Misiunii Uniunii Europene „Soluri sănătoase până în anul 2030”, care a avut loc la Chișinău. Evenimentul a avut ca scop reliefarea valorii solurilor, importanța protecției acestora și modelele de gestionare a terenurilor în toate sectoarele.

Astfel, țara noastră ar putea beneficia de oportunități de finanțare pentru crearea celor trei laboratoare vii, ce vor face parte dintr-un consorțiu internațional de cercetare.

Vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, a menționat în cadrul evenimentului că utilizarea mai eficientă a resurselor naturale este o necesitate stringentă, sectoarele economice depind de sănătatea solului care este determinată de tehnologiile de prelucrare. „Agricultorii deja conștientizează că fiecare proiect de dezvoltare a afacerilor agricole trebuie să conțină în mod obligatoriu și componenta de mediu. De altfel, nici un proiect în agricultură nu are viitor. Fiecare agricultor este deja pregătit să implementeze astfel de prevederi. În acest sens, suntem într-o strânsă legătură cu Ministerul Mediului. Recent, am elaborat modificări în Codul funciar și am permis înființarea pădurilor pe terenurile agricole, lucru pe care îl consider benefic”, a punctat ministrul.

Conferința a fost organizată de proiectul NATI00NS, în colaborare cu Academia de Științe a Moldovei. Principalul obiectiv al Misiunii Uniunii Europene „Soluri sănătoase până în anul 2030” este de a înființa o rețea de circa 100 de laboratoare vii și faruri pentru a asigura tranziția către soluri sănătoase până în 2030.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu