fbpx

A fost lansat un program de finanțare a economiei verzi în Republica Moldova

 A fost lansat un program de finanțare a economiei verzi în Republica Moldova

Imagine simbol/un-page.org/

Susține Ecopresa, distribuie!

Cetățenii Republicii Moldova vor beneficia de noi tehnologii ecologice în cadrul Programului de Finanțare a Economiei Verzi (GEFF), derulat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Acesta prevede o linie de credit de până la 20 de milioane de euro, disponibili prin băncile locale, și consultanță gratuită beneficiarilor pentru a selecta tehnologiile cele mai potrivite.

De împrumuturi pentru tehnologii verzi pot beneficia atât persoanele fizice sau asociațiile de proprietari de locuințe, cât și întreprinderile private.

Beneficiarii pot investi în tehnologiile și serviciile de atenuare și adaptare la schimbările climatice, cum ar fi izolația termică a clădirilor, geamurile eficiente din punct de vedere energetic, iluminatul cu LED-uri, pompe de căldură, sisteme de generare și stocare a energiei fotovoltaice, vehicule electrice, precum și linii de irigare prin picurare, utilaje agricole de conservare și echipamente de recoltare a apei de ploaie.

„GEFF în Moldova face parte dintr-un program ambițios al BERD, cofinanțat de Fondul Verde pentru Climă, ce are ca scop finanțarea activităților de atenuare a schimbărilor climatice și de adaptare la acestea. Programele anterioare derulate de BERD au demonstrat în mod clar că investițiile din sectorul privat sunt esențiale pentru construirea unor economii mai ecologice și consolidarea rezistenței la schimbările climatice în regiunea de activitate BERD”, a declarat Angela Sax, șeful Oficiului BERD în Republica Moldova. 

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!