fbpx

Agenția de Mediu face verificări la Giurgiulești, după un incendiu de proporții izbucnit în port

Susține Ecopresa, distribuie!

Agenția de Mediu a anunțat că a prelevat probe pentru a verifica calitatea mediului, urmare a unui incendiu de proporții care a izbucnit în această dimineață în Portul Internațional Liber Giurgiulești. Potrivit informațiilor salvatorilor, a luat foc un rezervor de păstrare a cerealelor.

Agenția de Mediu, prin intermediul Laboratorului de Referință de Mediu, cu funcție de monitorizare a componentelor de mediu, s-a autosesizat și a creat, în regim operativ, un grup de lucru care s-a deplasat la fața locului, în scopul evaluării situației și prelevării probelor componentelor de mediu (aer, apă, sol)”, au anunțat reprezentanții instituției.

După examinarea situației și efectuarea analizelor probelor în condiții de laborator, Agenția de Mediu va informa societatea, organele cu funcție de control și luare a deciziilor despre gradul de poluare.

La fața locului s-au deplasat și angajații Inspectoratului pentru Protecția Mediului care au contribuit la acțiunile de răcire a silozurilor. Totodată, pericolul de incendiere și prăbușire a instalațiilor se menține la nivel ridicat.

Ministerul Mediului menționează că, pe data de 9 ianuarie 2023, reprezentanții Laboratorului de Referință din cadrul Agenției de Mediu au prelevat mai multe probe de aer în zona incendiului, izbucnit în rezervoarele de păstrare a peleților din coaja de semințe de floarea soarelui de pe teritoriul Portului Internațional Liber din localitatea Giurgiulești. Atunci, evaluarea conformității a demonstrat că valorile obținute ale parametrilor investigați în probele de aer atmosferic colectate corespund cerințelor și se află în limitele stabilite.

Foto: IGSU

Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, la stingerea incendiului au fost antrenate șase echipaje de pompieri. IGSU menționează că a luat foc o încărcătură de peste o mie de tone de produs de șrot de floarea soarelui, care mocnea.

Riscul de incendiu, potrivit salvatorilor, exista de mai mult timp. Pe 15 septembrie, 2022, pe teritoriul portului a fost înregistrat primul incident cu prăbușirea a două silozuri metalice pentru depozitarea șrotului în granule de floarea soarelui cu volumul de 1200 m3 fiecare, ceea ce a cauzat încălcarea procesului tehnologic de păstrare a șrotului în alte patru silozuri alăturate. Ulterior, pe 13 noiembrie, în interiorul a două din cele patru silozuri a fost înregistrată creșterea temperaturii până la 100℃, iar la data de 30 decembrie 2022, în timpul acțiunilor de evacuarea a produsului din interiorul silozurilor, unul dintre acestea s-a incendiat.

Foto: IGSU
Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu