Cum a fost calitatea mediului în luna ianuarie? Agenția de Mediu a făcut totalurile
În luna ianuarie, calitatea aerului din Republica Moldova a fost nu tocmai bună. Timp de șapte zile, în municipiul Chișinău și timp de zece zile la Bălți, în atmosferă s-au concentrat mai mulți poluanți decât este normal. Laboratorul de Referință de Mediu explică acumularea de noxe prin faptul că în această perioadă vântul a fost slab în orele nocturne și ale dimineții, s-au înregistrat temperaturi foarte ridicate pentru luna ianuarie și au căzut prea puține precipitații.
De asemenea, la înrăutățirea situației ecologice a contribuit și ceața atestată timp de nouă zile în mun. Chișinău și două zile în mun. Bălți. Cele mai înalte valori ale concentrației medii zilnice a înregistrat monoxidul de azot în mun. Chișinău la data de 02 ianuarie și dioxidul de azot pe data de 05 ianuarie în mun. Bălți.
„Evaluarea lunară denotă că poluarea aerului atmosferic s-a manifestat la un nivel înalt. Conform datelor multianuale, cea mai mare frecvență a condițiilor meteorologice nefavorabile pentru dispersia poluanților din aerul atmosferic pe teritoriul țării este posibilă în prima decadă a lunii martie”, susțin specialiștii Agenției de Mediu.
Totodată, conform datelor colectate la Punctele de monitoring radiologic amplasate la stații meteorologice de pe teritoriul Republicii Moldova, valorile echivalentului debitului dozei ambientale a radiaţiei gama au variat, dar s-au încadrat în valorile fondului natural și nu au depășit valorile maxime admise.
Ca rezultat al investigațiilor de laborator efectuate pe parcursul lunii ianuarie, au fost identificate concentrații mai înalte pentru: CBO5 în apa r. Botna – amonte din or. Căușeni (5,5 mgO/l); CCOCr în apa r. Botna (22,2 – 15,0 mgO/l) și Chirghij-Chitai (20,2 mgO/l); pentru azotul de amoniu în r. Prut – or. Lipcani (0,78 mg/l) și r. Chirghij-Chitai (0,49 mg/l).
De asemenea, în râurile Nistru, Cogîlnic, Botna și Chirghij-Chitai au fost înregistrate concentrații mai înalte pentru azotul de nitrit, fosforul mineral și total. Privind conținutul fierului total în probele de apă analizate, se observă o tendință ascendentă de la nordul spre sudul țării a valorilor înregistrate.
Totodată, specialiștii Agenției de Mediu au efectuat și probe la calitatea solului. În laborator au fost efectuate analize de determinare a fosforului total și potasiului mobil în probele de sol de pe câmpurile agricole ale satelor Chiperceni, r-nul Orhei și Mereşeni, r-nul Hînceşti.
Aprecierea stării de aprovizionare a solului cu potasiu mobil în solurile investigate, determinat după metoda Macighin, s-a caracterizat printr-un conţinut optim în 20% din numărul total de probe analizate, ridicat în 20% şi foarte ridicat în 60%.