fbpx

Pescuitul scrumbiei, permis în perioada de prohibiție. Agenția de Mediu explică de ce

Susține Ecopresa, distribuie!

Pescuitul scrumbiei de Dunăre va fi permis timp de 21 de zile în perioada prohibiției. De pe data de 20 mai și până pe 9 iunie, posesorii permisului de pescuit sportiv, amator și de agrement au dreptul să pescuiască scrumbie de Dunăre în fluviul Nistru, pe anumite porțiuni. Potrivit Agenției de Mediu, este permis pescuitul scrumbiei în perioada de prohibiție, când prinderea altor specii de pești este interzisă, pentru că perioada de înmulțire a acesteia se încheie deja și începe migrarea spre mare.

Marius Caț, șeful Direcției monitoringul resurselor naturale a Agenției de Mediu, a explicat pentru ecopresa.md că scrumbia este o specie de pește nespecifică fluviului Nistru, ea migrează dinspre mare, își depune icrele în apele acestuia și ulterior pleacă înapoi în habitatul ei natural. Conform observațiilor specialiștilor, până pe data de 20 mai, perioada de reproducere a scrumbiei se încheie. În legătură cu acest fapt, se permite pescuitul scrumbiei de Dunăre în Republica Moldova în perioada de prohibiție.

Pescuitul scrumbiei este permis în fiecare an, doar că perioadele variază”, explică Marius Caț.

De notat este faptul că pescuitul scrumbiei se permite doar în cursul zilei, de la răsăritul soarelui şi până la asfinţit. Pescarii pot folosi undiţe de toate formele şi sistemele. Prinderea scrumbiei este permisă din zona localității Vadul lui Vodă până la satul Palanca şi în braţul Turunciuc.

Totodată, numărul de cârlige pentru un pescar amator nu trebuie să fie mai mare de cinci la toate uneltele folosite, iar captura de peşte nu trebuie să fie mai mare de 5 kg pe zi. Dimensiunea minimă a scrumbiei care se permite să fie pescuită în fluviul Nistru este de 20 cm. Puietul de peşte de dimensiuni mai mici trebuie să fie eliberat în mediul acvatic în stare vie.

Totuși, rămâne interzis pescuitul scrumbiei la gura de vărsare în fluviul Nistru a afluenţilor Ciorna, Răut, Ichel, Bîc, Botna pe o distanţă de 500 m de ambele părţi ale gurilor şi pe cursul acestor afluenţi pe o distanţă de 500 m de la confluenţă. De asemenea, în braţul Turunciuc pe cursul apei pe o distantă de 500 m de la ramificaţie; în fluviul Nistru de la barajul lacului de acumulare Dubăsari pe o distanţă de 300 m în aval; în fluviul Nistru pe sectoarele de 100 m în amonte şi în aval de gurile de alimentare a bălţilor şi lacurilor; în fluviul Dunărea în limitele teritoriale ale Republicii Moldova.

Mai jos poate fi accesat ordinul prin care este permis pescuitul scrumbiei de Dunăre:

Ordin pentru pescuit scrumbia by Ecopresa.md on Scribd

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu