fbpx

Agenția de Mediu propune interzicerea pescuitului pentru 64 de zile

Susține Ecopresa, distribuie!

Agenția de Mediu propune interzicerea pescuitului, în acest an, în perioada 10 aprilie-12 iunie. Astfel, timp de 64 de zile, ar putea fi interzis pescuitul în râurile și lacurile naturale din Republica Moldova. Proiectul de ordin al instituției a fost publicat, iar oamenii pot trimite propuneri de îmbunătățire a documentului până pe 2 aprilie.

Marius Caț, reprezentantul Agenției de Mediu, a explicat pentru ecopresa.md că această perioadă nu a fost aleasă întâmplător. În aceste aproximativ două luni are loc procesul de înmulțire a peștelui, iar dacă ar fi permis pescuitul, atunci, în timp, acesta ar dispărea din râuri și lacuri. „În această perioadă, peștele depune icrele. Dacă oamenii îl prind, el nu reușește să se înmulțească. În consecință, scade populația”, a detaliat Marius Caț.

Perioada de prohibiție propusă de Agenția de Mediu se bazează pe informațiile oferite de cercetătorii de la Institutul de Zoologie. Aceștia fac observații în lacurile și râurile naturale, examinează prognozele meteo pe perioade îndelungate și transmit datele Agenției. Un factor de care se ține cont la selectarea perioadei este temperatura aerului.

În plus, instituția ține cont și de acordurile de protecție a mediului pe care le are cu România pentru fluviul Prut și cu Ucraina – pentru Nistru. Aici, au de spus un cuvânt și cercetătorii din cele două țări învecinate.

Regiunile unde va fi interzis pescuitul

În fluviul Nistru, pescuitul ar putea fi interzis pe sectorul dintre satul Naslavcea până la orașul Camenca, în sectoarele de la barajul Centralei Hidroelectrice Dubăsari până la satul Palanca și în brațul Turunciuc. De asemenea, în lacul de acumulare Dubăsari și în lacul Cahul.

În râul Prut, prohibiția ar putea viza sectorul de la intersecţia lui cu frontiera de nord a Republicii Moldova cu Ucraina până la satul Teţcani și pe sectorul de la barajul nodului hidrotehnic Costeşti-Stînca până la satul Giurgiuleşti, în lacul de acumulare Costeşti-Stînca și în bălțile Manta.

Și pe râurile mici nu va fi permis pescuitul și anume: pe râurile Ciorna, Răut, Ichel, Bîc şi Botna, afluenți ai fluviului Nistru, cu excepția lacurilor piscicole artificiale construite pe ele; pe râurile Larga, Vilia, Lopatnic, Racovăţ, Ciuhur, Camenca, Gârla Mare, Delia, Nîrnova, Lăpuşna, Sarata, Tigheci, afluenți ai râului Prut și pe râurile Cogîlnic, Cahul, Ialpug.

Totodată, în următoarele regiuni, pescuitul este interzis pe parcursul întregului an:

  • la 500 m în amonte şi în aval de podurile de peste fluviul Nistru şi râul Prut;
  • la gura de vărsare în râul Prut și în fluviul Nistru a afluenţilor săi;
  • în golful Goieni;
  • în lacul Beleu;
  • în fluviul Nistru, în sectoarele de la satul Naslavcea pe o distanţă de 10 km în aval şi de la barajul lacului de acumulare Dubăsari până la podul Chişinău– Poltava;
  • în lunca Ohrincea a râului Răut;
  • în canalul de evacuare al Centralei Termoelectrice din Moldova, în lacul de acumulare Cuciurgan la o distanţă de 500 m spre nord şi sud de la confluenţă şi de 300 m în largul lacului;
  • în albia veche a râului Prut de la barajul nodului hidrotehnic Costeşti – Stânca până la confluenţă cu albia principală;
  • în râul Prut, pe o distanţă de 3 km în aval şi de 500 m în amonte de barajul nodului hidrotehnic Costeşti – Stânca;
  • în fluviul Nistru, pe sectorul în amonte de la barajul Centralei Hidroelectrice Dubăsari până la km 380;
  • în fluviul Nistru şi râul Prut, pe sectoarele de 100 m în amonte şi în aval de la gurile canalelor de alimentare a bălţilor şi lacurilor;
  • în fluviul Dunărea în limitele teritoriale ale Republicii Moldova.

Pescuitul în perioada de prohibiție este sancționat cu amenzi de până la 1 000 de lei pentru pescari și până la 15 mii de lei pentru agenții economici. Prinderea peștelui cu instrumente electrice, substanțe narcotice se amendează cu până la 7500 de lei.

Proiectul poate fi consultat mai jos.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu