fbpx

Peste 1.500 de specii de plante și animale marine sunt în pericol de extincție

Susține Ecopresa, distribuie!

Efectele activităţii umane, de la schimbări climatice la poluare, sunt „devastatoare” pentru viaţa marină. Drept urmare, o zecime din plantele şi animalele subacvatice evaluate până în prezent sunt ameninţate cu dispariţia. Astfel arată cea mai recentă ediţie a Listei Roşii a Speciilor Ameninţate.

Lansarea raportului coincide cu un summit ONU pentru natură, desfăşurat la Montreal (Canada), în cadrul căruia secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a îndemnat statele lumii să pună capăt „orgiei distrugerii” şi să adopte un acord privind sistarea şi inversarea tendinţei de distrugere a habitatelor, scrie Agerpres.

Peste 1.550 din aproximativ 17.900 de specii de plante şi animale marine evaluate de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN) sunt în pericol de extincţie, arată Lista Roșie, care funcţionează asemenea unui barometru al biodiversităţii şi este publicată de mai multe ori pe an. „Aceasta arată că avem un impact chiar devastator asupra speciilor marine”, a precizat Craig Hilton-Taylor, directorul Listei Roşii a UICN.

Sub apă nu poţi vedea ce anume se întâmplă efectiv. Şi, astfel, evaluarea statutului speciilor ne oferă un indicator real a ceea ce se întâmplă cu adevărat acolo, iar veştile nu sunt bune”, a mai spus el. Craig Hilton-Taylor a precizat că procentul speciilor marine în pericol de extincţie este probabil mai ridicat decât informaţiile actuale, întrucât, până acum, au fost analizate în mare parte specii răspândite de peşti, care nu sunt momentan în pericol.

Cea mai recentă Listă Roşie a evaluat pentru prima dată specii de gastropode marine din familia Haliotidae, un tip de moluscă vândută ca fruct de mare de lux, şi a descoperit că circa 44% dintre acestea sunt în pericol de extincţie. Valurile de căldură, devenite din ce în ce mai severe şi mai frecvente, au provocat mortalitate în masă în rândul acestei specii, întrucât au dus la proliferarea bolilor şi la moartea sursei de hrană, a precizat UICN. Coralul-pilon, o specie din Marea Caraibilor care seamănă cu stalactitele, a coborât două categorii de la „vulnerabil” la „în pericol critic”. Populaţia acestei specii s-a redus cu peste 80% în cea mai mare parte a habitatului începând cu 1990, în contextul fenomenelor de albire şi îmbolnăvire a coralilor. „Statutul dezastruos al acestor specii ar trebui să ne şocheze şi să ne facă să acţionăm urgent”, a spus Amanda Vincent, preşedinta Comitetului de conservare marină din cadrul Comisiei pentru supravieţuirea speciilor a UICN.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu