fbpx

Comisar european de Mediu: Reconstrucția Ucrainei trebuie să includă și replantarea pădurilor, depoluarea terenurilor și a apelor

Susține Ecopresa, distribuie!

Planul de reconstrucţie al Ucrainei, care va fi discutat astăzi și mâine în Elveţia, ar trebui să includă un capitol de mediu pentru a restabili ecosistemele devastate de război, consideră comisarul european Virginijus Sinkevicius. Oficialul a vorbit în cursul unei recente vizite în Ucraina despre un „ecocid”.

Distrugeri masive de păduri, terenuri agricole minate şi poluate de substanţele chimice răspândite de arme şi muniţii, cursuri de apă şi soluri contaminate în jurul siturilor industriale bombardate. Pe lângă bilanţul uman şi infrastructurile devastate, mediul plăteşte un tribut greu în Ucraina”, a declarat comisarul de mediu, citat de digi24.ro.

În opinia lui, trebuie analizată amploarea dezastrului provocat de strategia rusă: există vieţi şi destine umane distruse, familii separate şi, de asemenea, pagube de mediu. „Când ajungi într-o pădure şi vezi 700 de hectare distruse, reduse la tranşee, este ceva care te bulversează, este o crimă de mare anvergură”, a spus el.

Pe 23 iunie, comisarul european Virginijus Sinkevicius a constatat aceste pagube în spaţiul forestier din jurul Kievului. „Va dura generaţii pentru a repara acest ecocid. Dar o vom face. Ucraina îşi va regăsi mediul unic”, a declarat el pe Twitter, chiar dacă calificativul de ecocid lipseşte din aparatul legislativ al UE.

Acest cost de mediu creşte cu fiecare zi pentru că măsurile barbare ale părţii ruse nu se opresc: ei bombardează uzine chimice, ameninţă şi ocupă centrale nucleare, atacă instalaţii de tratare a apei şi lasă să se scurgă apele uzate”, a comentat comisarul european.

Pe lângă bombe şi alte muniţii lansate pe teritoriul ucrainean, există mii de tone de material militar rus distrus, deşeuri metalice cu petrol ars şi substanţe potenţial toxice.

O conferinţă reuneşte săptămâna curentă la Lugano, în Elveţia, ţări aliate Ucrainei, instituţii internaţionale şi sectorul privat pentru a pune bazele unui „plan Marshall” de reconstrucţie şi acest program ar trebui „obligatoriu” să includă un capitol de mediu, estimează Virginijus Sinkevicius.

Se va ţine cont de acest aspect (…) Lucrăm îndeaproape cu guvernul ucrainean asupra metodologiei pentru a colecta noi informaţii”, a subliniat el, declarându-se însă incapabil să stabilească o sumă necesară pentru acţiunile care ar reface ecosistemele distruse – replantarea pădurilor, depoluarea terenurilor şi a cursurilor de apă.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu