fbpx

Agenția de Mediu ba, CSE – da. Autoritățile au prelungit autorizația de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița

Susține Ecopresa, distribuie!

Comisia pentru Situații Excepționale a decis, astăzi, să prelungească autorizația de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița. Aceasta deși Agenția de Mediu a refuzat săptămâna trecută eliberarea unei autorizații de mediu pentru gestionarea deşeurilor, după ce Inspectoratul Național de Mediu a depistat neconformități la Uzina Metalurgică de la Râbnița.

A fost prelungit, până la 30 septembrie 2022, termenul de valabilitate a Autorizației de mediu privind gestionarea deşeurilor și a Autorizației de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe, eliberată pentru SATD „Uzina Metalurgică Moldovenească”, se spune în comunicatul de presă al Guvernului, emis după ședința CSE.

Amintim că, săptămâna trecută, Agenția de Mediu e anunțat că a refuzat să acorde autorizația de mediu, făcând trimitere la procesul verbal emis de INM. „Prin prezenta, Agenția de Mediu comunică despre refuzul de a elibera autorizația de mediu pentru gestionarea deșeurilor (pentru activitatea de colectare și tratare a deșeurilor de metale feroase și neferoase în amplasamentul din or. Râbnița) pentru SATD „Uzina Metalurgică Moldovenească”, în baza avizului Inspectoratului pentru Protecția Mediului nr. 1212 din 26.08.2022, conform căruia, pentru a fi posibilă obținerea autorizației de mediu pentru gestionarea deșeurilor de către SATD „Uzina Metalurgică Moldovenească”, este necesară înlăturarea neconformităților constatate în procesul-verbal de control nr. PV-IPM-2022-02573 din 23.08.2022 și ajustarea condițiilor tehnice de mediu la legislația de mediu a Republicii Moldova”, anunța atunci Agenția de Mediu.

CITEȘTE ȘI: Agenția de Mediu a refuzat să-i acorde autorizație de mediu Uzinei Metalurgice de la Râbnița

La începutul lunii mai, Uzinei Metalurgice de la Râbnița i-a fost eliberată o autorizație temporară de mediu pentru gestionarea deșeurilor și una pentru emisia poluanților în atmosferă de la surse fixe. Autorizațiile au fost oferite de Agenția de Mediu în urma deciziei luate de Comisia pentru Situații Excepționale.

Anterior, la 13 aprilie, Uzina Metalurgică de la Râbnița a primit refuz pentru cele două solicitări de a i se elibera autorizații de mediu pentru emisia poluanților în atmosferă de la sursele fixe de poluare și pentru gestionarea deșeurilor. Agenția de Mediu nu a anunțat motivele, dar a precizat că a trimis administrației uzinei o scrisoare cu rezultatul examinării celor două solicitări.

Potrivit anticoruptie.md, uzina este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul regiunii secesioniste. Conform unui raport al pretinsului minister al dezvoltării economice al Transnistriei, la sfârșitul anului 2021, vânzările Uzinei Metalurgice Moldovenești (Молдавский металлургический завод) au fost de peste 432 de milioane de dolari – aproape jumătate din cifra totală a exporturilor regiunii separatiste.

La fel ca alte companii înregistrate în Transnistria, uzina din Râbnița nu achită în bugetul Republicii Moldova nici impozite, nici taxe vamale. Aceste măsuri au fost aprobate de către Guvernul de la Chișinău pentru a exclude dubla impozitare – de către autoritățile constituționale, cât și de către structurile transnistrene – a produselor destinate exclusiv necesităților raioanelor de est.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu