fbpx

Comisia pentru Situații Excepționale a dispus, din nou, prelungirea autorizațiilor de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița

 Comisia pentru Situații Excepționale a dispus, din nou, prelungirea autorizațiilor de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița

Foto: ziarulnational.md

Susține Ecopresa, distribuie!

Comisia pentru Situații Excepționale a dispus, din nou, prelungirea autorizațiilor de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița. Astfel, Agenția de Mediu urmează să elibereze o autorizație de emisie a poluanților atmosferici de la surse fixe și una pentru gestionarea deșeurilor. Ambele documente vor fi valabile până la 31 decembrie curent.

În ultimele luni, prelungirea autorizațiilor de mediu a fost dispusă de către Comisia pentru Situații Excepționale, Agenția de Mediu fiind nevoită să emită aceste acte. În luna septembrie, agenția a refuzat eliberarea unor noi autorizații după ce Inspectoratul pentru Protecția Mediului a depistat neconformități la Uzina Metalurgică de la Râbnița. Însă, tot prin decizia CSE, documentele au fost eliberate pentru o perioadă scurtă de timp.

Potrivit anticoruptie.md, uzina este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul regiunii secesioniste. Conform unui raport al pretinsului minister al dezvoltării economice al Transnistriei, la sfârșitul anului 2021, vânzările Uzinei Metalurgice Moldovenești (Молдавский металлургический завод) au fost de peste 432 de milioane de dolari – aproape jumătate din cifra totală a exporturilor regiunii separatiste.

La fel ca alte companii înregistrate în Transnistria, uzina din Râbnița nu achită în bugetul Republicii Moldova nici impozite, nici taxe vamale. Aceste măsuri au fost aprobate de către Guvernul de la Chișinău pentru a exclude dubla impozitare – de către autoritățile constituționale, cât și de către structurile transnistrene – a produselor destinate exclusiv necesităților raioanelor de est.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu