fbpx

CSE a adoptat o nouă decizie privind autorizațiile de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița

Susține Ecopresa, distribuie!

Membrii Comisiei pentru Situații Excepționale au decis emiterea noilor autorizații de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița. Decizia a fost luată în ședința Comisiei de ieri. Astfel, Agenția de Mediu urmează să elibereze, în termen de o zi lucrătoare de la depunerea cererii,  două autorizații de mediu pentru uzina din stânga Nistrului.

Cele două autorizații de mediu vor fi prelungite până pe 31 ianuarie 2023.

În ultimele luni, prelungirea autorizațiilor de mediu a fost dispusă de către Comisia pentru Situații Excepționale, Agenția de Mediu fiind nevoită să emită aceste acte. În luna septembrie, agenția a refuzat eliberarea unor noi autorizații după ce Inspectoratul pentru Protecția Mediului a depistat neconformități la Uzina Metalurgică de la Râbnița. Însă, tot prin decizia CSE, documentele au fost eliberate pentru o perioadă scurtă de timp.

Potrivit anticoruptie.md, uzina este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul regiunii secesioniste. Conform unui raport al pretinsului minister al dezvoltării economice al Transnistriei, la sfârșitul anului 2021, vânzările Uzinei Metalurgice Moldovenești (Молдавский металлургический завод) au fost de peste 432 de milioane de dolari – aproape jumătate din cifra totală a exporturilor regiunii separatiste.

La fel ca alte companii înregistrate în Transnistria, uzina din Râbnița nu achită în bugetul Republicii Moldova nici impozite, nici taxe vamale. Aceste măsuri au fost aprobate de către Guvernul de la Chișinău pentru a exclude dubla impozitare – de către autoritățile constituționale, cât și de către structurile transnistrene – a produselor destinate exclusiv necesităților raioanelor de est.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu