fbpx

Sorgul ar putea fi cultivat în Transnistria. Din el se face făină fără gluten

 Sorgul ar putea fi cultivat în Transnistria. Din el se face făină fără gluten
Susține Ecopresa, distribuie!

Sorgul ar putea fi cultivat în regiunea transnistreană. Câteva firme agricole și-au manifestat interesul pentru cultivarea acestei plante, informează presa locală. Din această cultură se face făina fără gluten.

Toate produsele de patiserie pentru copii și adulți cu alergii sunt făcute din făină fără gluten. Sorgul este folosit pentru a face floricele de porumb, o alternativă la porumb. De asemenea, din el se produce un îndulcitor lichid care poate înlocui mierea sau melasa.

De asemenea, sorgul este folosit ca supliment pentru prepararea hrănii pentru vaci, porci, cai și păsări. Este mai ieftin să crești sorg, iar hrana este foarte sănătoasă și bogată în calorii.

Sorgul are origine tropicală, face parte din familia Gramineae, genul Sorghum şi constituie principala cereală pentru pâine în Africa, Europa de Sud, America Centrală şi Asia de Sud. La moment sorgul se situează pe locul cinci în topul celor mai importante culturi cerealiere din lume, după grâu, orez, porumb și orz, atât după suprafața plantată, cât și după volumul de producție.

În Republica Moldova, pe parcursul ultimilor decenii, au fost creați mai mulți hibrizi de sorg, care în prezent se răspândesc pe piața locală, sub denumirea soriz (sorghum oryzoidum). Conform caracteristicilor morfobiologice, planta de soriz este similară cu cea de sorg şi se caracterizează printr-o rezistenţă sporită la secetă (până la 2- 3 săptămâni), este nepretenţioasă faţă de fertilitatea solului și suportă temperaturi înalte ale aerului.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!