fbpx

Ucraina a pierdut orice legătură cu centrala nucleara de la Cernobîl, ceea ce înseamnă că nu mai pot fi furnizate informaţii referitoare la situaţia centralei

 Ucraina a pierdut orice legătură cu centrala nucleara de la Cernobîl, ceea ce înseamnă că nu mai pot fi furnizate informaţii referitoare la situaţia centralei

Sarcofagul de la Cernobîl Foto: Profimedia

Susține Ecopresa, distribuie!

Ucraina a pierdut orice legătură cu centrala nucleară de la Cernobîl, ceea ce înseamnă că nu mai pot fi furnizate informaţii referitoare la situaţia centralei, anunţă Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA), conform CNN.

Anunţul AIEA referitor la pierderea contactului cu centrala a fost făcut joi, la o zi după ce centrala, aflată sub controlul forţelor ruse, a rămas fără surse externe de energie.

Şeful AIEA Mariano Grossi a transmis că instituţia încearcă să confirme informaţiile conform cărora alimentarea cu electricitate a fost restabilită la Cernobîl, scrie news.ro.

În cursul zilei de joi, autoritatea ucraineană de reglementare în domeniu a transmis AIEA că generatoarele de urgenţă furnizează energie electrică centralei de la Cernobîl.

“Pierderea contactului înseamnă că autoritatea de reglementare nu va mai putea oferi AIEA informaţii despre starea centralei”, conform AIEA.

Instituţa a citat afirmaţiile autorităţii de reglementare din Ucraina, conform cărora, potrivit informaţiilor primite înainte de pierderea legăturii, ambele linii de alimentare cu energie a centralei au fost afectate, consecinţa fiind deconectarea de la reţea.

AIEA a precizat, însă, că deconectarea de la reţea nu va avea un impact major asupra funcţiilor esenţiale de siguranţă ale centralei – unde se află mai multe facilităţi de stocare a deşeurilor radioactive – câtă vreme volumul apei de răcire a combustibilului uzat este suficient pentru a asigura răcirea fără a fi necesară furnizarea de energie electrică.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!