fbpx

Activiștii de mediu, arestați în Belarus. Un ONG din Cehia cere încetarea persecuției

 Activiștii de mediu, arestați în Belarus. Un ONG din Cehia cere încetarea persecuției
Susține Ecopresa, distribuie!

În ultimele zile, forțele de ordine din Belarus încearcă să rețină membrii consiliului de administrație al organizației de mediu Ecohome. Potrivit ONG-ului Arnika, care a cooperat pe termen lung cu Ecohome, statul Belarus și forțele sale de securitate exploatează situația politică actuală pentru a persecuta toți oamenii incomodați sub pretexte imaginare. „Solicităm încetarea persecuției activiștilor de mediu și eliberarea imediată a Irinei Sukhy”, se spune într-un comunicat de presă al ONG-ului Arnika din Republica Cehă.

“Ecohome este liderul mișcării antinucleare din Belarus, care a fost una dintre cele mai puternice manifestări ale societății civile în ultimul deceniu. Statul i-a persecutat pe activiștii de mediu de mult timp, după cum a confirmat o anchetă a Comitetului Convenției Aarhus. Ne temem că regimul încearcă să folosească situația confuză în timpul protestelor masive ale societății civile împotriva falsificării rezultatelor alegerilor prezidențiale pentru a regla conturile cu criticii și persoanele incomode “, a declarat Martin Skalský, președintele Asociația Arnika și șefa Centrului de sprijin pentru cetățeni.

O proeminentă activistă de mediu, fondatoarea uneia dintre cele mai influente ONG-uri din Belarus Ecohome, Irina Sukhy, a fost reținută în apartamentul ei din Minsk duminică, 6 septembrie 2020, potrivit prietenilor și colegilor săi de muncă. Doi bărbați mascați împreună cu un al treilea, care s-a prezentat ca ofițer de poliție, au reținut-o pe activistă susținând că a participat la o adunare publică neautorizată și a pus-o în preventiv. Ei i-au confiscat un computer, un telefon mobil și un router de internet din apartament în urma percheziției domiciliului. Luni, 7 septembrie, a avut loc un proces online în prezența a aproximativ două duzini de oameni, în timpul căruia s-a dovedit că, în momentul în care Irina Sukhy trebuia să participe la o adunare neautorizată, se deplasa cu o mașină la o cabană, fapt confirmat de mai multe persoane. Un alt proces ar trebui să aibă loc în aceste zile. În plus, luni, 7 septembrie, poliția a încercat să intre în apartamentul Ksenia Malyukova, membru al comitetului ONG-ului Ecohome, iar marți, 8 septembrie, s-a făcut o încercare similară în apartamentul unui alt membru al Comitetul Ecohome, Maryna Dubina. Ksenia Malyukova și Maryna Dubina au reușit să părăsească apartamentele înainte de a fi reținute.

Arnika a scris o scrisoare către autoritățile din Belarus și organizațiile internaționale prin care solicită încetarea persecuției activiștilor de mediu și eliberarea imediată a Irinei Sukhy.

 „Arestarea Irinei Sukhy și încercarea de a reține altor membri ai comitetului Ecohome par a fi legate de faza finală a pregătirilor pentru lansarea unei centrale nucleare lângă satul Ostrovets. Ecohome a atras atenția asupra riscurilor de siguranță și de mediu ale acestui proiect pentru o lungă perioadă de timp. Într-un moment de instabilitate politică din Belarus, comunitatea internațională ar trebui să acorde o atenție mai urgentă avertizării activiștilor din Belarus decât înainte”, a adăugat Skalský.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!