fbpx

FOTO/ La Kopachi a crescut 47 de ori. Observații privind nivelul de radiații în regiunea Cernobîl

 FOTO/ La Kopachi a crescut 47 de ori. Observații privind nivelul de radiații în regiunea Cernobîl
Susține Ecopresa, distribuie!

La o zi după ce Ucraina a pierdut controlul asupra centralei nucleare de la Cernobîl, în dimineața de 25 februarie 2022, autoritățile ucrainene anunțau că nivelul de radioactivitate este în creștere în numeroase puncte de observare și că nu înțeleg cauza. La scurt timp, informația a fost actualizată și s-a anunțat că motivul ar fi praful radioactiv care se ridică în aer în urma mișcării unui număr mare de echipamente militare prin zona de excludere.

În același mesaj, Inspectoratul de Stat pentru Reglementarea Nucleară al Ucrainei, a anunțat că starea instalațiilor nucleare și a altor instalații de la Cernobîl este neschimbată.

Corespondenta Ecopresa, Svetlana Tataru, a verificat datele de pe Remap, platforma online disponibilă prin programul Comisiei Europene REMon, care ne arată valorile radioactivității gama deasupra Europei. La ora 10.06, a depistat un punct violet în regiunea Cernobîlului, în apropiere de Homel (Belarus). Datele exacte, însă, nu au putut fi vizualizate, căci site-ul nu se mai putea accesa și nu se mai încărca.

Ulterior, la 11.30, pe harta Remap nu apărea niciun indicator deasupra Cernobîlului, Belarusiei și nici Rusiei. Acest lucru a durat circa două ore.

Din lipsa datelor privind nivelul radiației din zonă, corespondenta ecopresa.md a căutat informații pe site-urile oficiale din Ucraina. La ora 11.00, pe https://chnpp.gov.ua/en/, site-ul care oferă monitorizări exclusiv din regiunea Cernobîl, arătau că datele s-au modificat. Acestea se majoraseră considerabil în unele puncte:

• Kopachi de la 579 la 27300 nSieverts
• Pripeati de la 9000 la 32000 nSieverts
• Ladjici de la 108 la 60500 nSieverts
• Rozsova de la 120 la 7785 nSieverts
• Ilovnycya de la 142 la 74300 nSieverts

N.R. Unitatea de măsură a radioactivității pentru corpul uman este Sievert-ul. Atunci când radiațiile ating valori cuprinse între micro-Sieverts și mili-Sieverts, adică între valorile de la 10 până la 1.000 de ori mai mare decât nivelul actual de 100-200 de nano-Sieverts (1 micro-Sievert înseamnă 1.000 de nano-Sieverts, iar un mili-Sievert înseamnă 1.000 de micro-Sieverts) există motive de îngrijorare.

Pe imagini se poate observa diferența datelor înregistrate la ora 11:00 și 13:35,la data de 25 februarie 2022.

https://chnpp.gov.ua/en/ - nivelul înregistrat la ora 11:00
https://chnpp.gov.ua/en/ – nivelul înregistrat la ora 11:00
https://chnpp.gov.ua/en/ - nivelul înregistrat la ora 13:35
https://chnpp.gov.ua/en/ – nivelul înregistrat la ora 13:35

La două ore de la prima observație,  pe harta remap.jrc.europa.eu, stațiile de pe teritoriul Ucrainei nu mai erau vizibile.

CITEȘTE ȘI DOC/ Monitorizarea radioactivității aerului. Agenția de Mediu din România anunță că valorile sunt normale

Agenția Națională pentru Protecția Mediului din România a anunțat, la mijlocul zilei de 25 februarie, că nu înregistrează depășiri ale normelor de radioactivitate pentru factorii de mediu urmăriți de Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului. „Valorile înregistrate până în prezent se situează în tendința multianuală de variație a acestei luni și nu prezintă un risc pentru mediu sau populație”, se arata în nota informativă a agenției române.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!