fbpx

Pe râul Răut, în inima Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi”, a fost instalat un colector de deșeuri plutitoare

Susține Ecopresa, distribuie!

Pentru prima dată în Republica Moldova, pe un râu mic a fost instalat un sistem de colectare a deșeurilor plutitoare. Este vorba despre un captator format din două țevi mari de plastic și o plasă în care ajung gunoaiele. Inițiativa aparține reprezentanților Asociației Obștești „Renașterea Rurală” și Asociației Internaționale a Păstrătorilor Râului „Eco-Tiras”. Sistemul a fost instalat pe râul Răut, în inima Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi”.

Foto: Renașterea Rurală

Contactat de ecopresa.md, reprezentantul ONG-ului „Renașterea Rurală”, Vladimir Ursu, ne-a povestit că de mult timp nutrea ideea de a construi un astfel de colector și căuta soluții de a o pune în practică. Inițiativa a prins contur după ce a avut o discuție la acest subiect cu Ilia Trombițki, directorul executiv al „Eco-Tiras”. Împreună cu acesta, a găsit finanțare prin intermediul proiectului „Protecting streams for a clean Black Sea by reducing sediment and litter pollution with joint innovative monitoring and control tools and nature-based practices”, care este implementat în Republica Moldova de „Eco-Tiras”.

Foto: Renaşterea Rurală

Colectorul a fost proiectat, construit și instalat de reprezentanții asociației „Renașterea Rurală” și a fost transmis în gestiunea Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi”, care se ocupă de întreținerea sistemului. „Fiind la Orheiul Vechi, am vorbit cu administrația Rezervației și am spus că noi îl facem, dar îl dăm lor în gestiune. Am găsit un loc ca să fie vizibil pentru promovare, unde vin mii de oameni. A fost instalată și o cameră video pentru monitorizare”, a menționat Vladimir Ursu.

Foto: Rezervația „Orheiul Vechi”

Bărbatul își amintește că a identificat foarte greu o soluție pentru un râu atât de mic ca Răut pentru că nici în Ucraina, nici în România nu a găsit ceva similar. „A trebuit să inventez un sistem care să fie mobil, care să nu se scufunde atunci când debitul apei e mai mare, dar, totodată, să permită mișcarea peștilor și să nu constituie un impediment pentru păsări”, susține reprezentantul asociației.

A văzut un sistem aproximativ în porturile din Turcia, a invitat un inginer care s-a ocupat de partea tehnică. „Toate lucrările au fost făcute în aproximativ trei săptămâni. Tuburile de plastic au fost cel mai greu de găsit: două țevi de câte 12 metri lungime, foarte groase. Foarte mulți îmi spuneau că țevile o să se scufunde și o să se crape. Ne-am uitat ce documentație tehnică există în alte țări și am convenit că acest model este perfect pentru zona noastră. El poate fi demontat ușor, instalat pe alt râu, pe altă porțiune…”, a relatat Vladimir Ursu.

Foto: Renașterea Rurală

Sistemul este capabil să reziste la devierile de apă de până la trei metri și se ridică automat odată cu nivelul apei, iar punctele de conexiune sunt făcute din inox ca să fie durabile. Colectorul poate rezista până la 20 de ani.

Pentru a menține captatorul funcțional, este nevoie ca o dată pe săptămână să fie curățat coșul de gunoi.

Totodată, bărbatul susține că în acea zonă mai este nevoie de două colectoare de acest fel – unul în zona localității Butuceni și unul la Trebujeni. „Dacă cineva este interesat și vrea să implementeze această schiță, noi suntem gata să îi instruim, să oferim calculele, schemele”, spune Vladimir Ursu.

Captatorul de deșeuri a fost instalat în luna septembrie anul trecut și, potrivit inițiatorilor, s-a dovedit a fi foarte eficient. Acesta nu constituie un impediment pentru floră, faună, circulația bărcilor sau caiacurilor.

Foto: Renașterea Rurală
Foto: Renașterea Rurală
Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu