fbpx

Incendiul de la depozitul cu vopsele a poluat aerul cu dioxid de azot și fenol. Constatările Agenției de Mediu

 Incendiul de la depozitul cu vopsele a poluat aerul cu dioxid de azot și fenol. Constatările Agenției de Mediu
Susține Ecopresa, distribuie!

Nivelul poluării aerului în mun. Chișinău a fost sporit în urma producerii incendiului la un depozit de păstrare a vopselelor amplasat pe str. Calea Basarabiei. Agenția de Mediu a constatat conținut ridicat de dioxid de azot, fenol și aldehidă formică.

Experții au prelevat mostre de la posturile staționare de observații din str. Tudor Vladimirescu și str. Fântînilor, cele mai apropiate de locul producerii incendiului. „Concentrația maximă momentană a depășit norma sanitară: privind conținutul de dioxid de azot de 1,2- 4,2 ori; fenol de 1,2- 2,2 ori; și aldehida formică de 1,1- 2,2 ori”, se arată într-un comunicat al instituției.

De asemenea, Agenția de Mediu prognozează că joi și vineri factorii meteorologici vor contribui la dispersarea poluanților din aer, cauza principală fiind frontul atmosferic, variația maselor de aer (mișcarea aerului rece), ploile prognozate și vântul din sectorul de Vest.

În context, responsabilii solicită cetățenilor să se abțină de la arderea resturilor vegetale, proces în care are loc formarea în mod continuu a noxelor și acumularea lor în atmosferă, în stratul de aer de la suprafața solului și în sol.

În dimineața zilei de 22 aprilie, la ora 06:44, pompierii au anunțat lichidarea incendiului de la depozitul de pe strada Calea Basarabiei 30.

Pentru a afla cauza izbucnirii incendiului, laboratorul experimental antiincendiar va efectua cercetări statice și dinamice la fața locului, pentru a înainta primele versiuni.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!