fbpx

Incendiu de proporții la un depozit cu vopsea. Gradul de poluare, în proces de monitorizare

 Incendiu de proporții la un depozit cu vopsea. Gradul de poluare, în proces de monitorizare

Captură foto. Live la fața locului realizat de Replica Media

Susține Ecopresa, distribuie!

Un incendiu puternic a izbucnit în dimineața zilei de 21 aprilie, la un depozit cu vopsea, situat pe strada Calea Basarabiei, nr. 30.

Un nor imens de fum se ridică de la locul aerderii, fapt ce trezește îngrijorare privind calitatea aerului. Marina Lungu, șefa Laboratorului de referință de mediu din cadrul Agenției de Mediu ne-a comunicat că o echipa de lucru a ieșit în teren pentru prelevarea probelor. „Vom face măsurări în zona din imediata apropiere. Deși programul nostru de monitoring este de trei ori în zi, suplimentar, am schimbat programul și vor fi prelevări din oră în oră”, a spus Marina Lungu, pentru Ecopresa.

Potrivit specialistei, cetățenii care au locuințe în apropiere să se străduie să stea cu geamurile închise, mai mult în încăpere. „Condițiile meteorologice sunt acum favorabile, fumul se ridică drept în sus. Cât este înălțimea omului, puțin probabil că se va simți ceva”.

„Nu avem echipamente automatizate pentru a vedea direct valorile calității aerului, de aceea toate probele vor fi efectuate în laborator, manual și vom afla rezultatele deja mâine”, a relatat șefa Laboratorului de referință de mediu.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 07:19. Actualmente, la fața locului pentru localizarea și lichdarea arderii sunt antrenați 60 de pompieri cu 15 unități de tehnică, conform numărului sporit de intervenție de gradul III. Conform datelor IGSU, suprafața depozitului afectat de foc este de 2000 m2. Victime nu au fost raportate.

UPDATE, ora 9.40:

Deocamdată nu se conoaște cantitatea de vopsea aflată în depozit, nici tipul acesteia. Potrivit Lilianei Pușcașu, șefa Direcției relații cu publicul din cadrul IGSU, acum toată intervenția se concentrează pentru lichidarea incendiului, ulterior va fi etapa de cercetare, din care se va afla suprafața concretă de ardere, cine este agentul economic, ce a fost exact în interior, ce a ars etc.

„Prima informație – că este depozit cu vopsea: ce tip de vopsea, câtă vopsea, nu cunoaștem la această oră”, a relatat Liliana Pușcașu.

UPDATE, ora 11.40:

Pompierii IGSU continuă intervenția în forță pentru lichidarea incendiului în depozitutul de pe strada Calea Basarabiei 30. Din interiorul depozitului s-au scurs peste 40 litri de acetonă, iar mai multe recepiente cu lichide inflamabile au fost supuse exploziei mecanice în urma dezvoltării incendiului.

Pentru prevenirea scurgerii lichidelor ușor inflamabile pompierii utilizează nisip, cu scopul evitării revărsării acestora și stingerii focarelor. Situația este gestionată la fața locului de către conducerea IGSU.

Carcasa depozitului a ars și s-a deformat. Foto: IGSU

Vom reveni cu detalii.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!