fbpx

Control inopinat la „Termoelectrica” privind îngroparea păcurii. Verificările au durat șase zile

 Control inopinat la „Termoelectrica” privind îngroparea păcurii. Verificările au durat șase zile
Susține Ecopresa, distribuie!

Ministerul Mediului și Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM) s-au autosesizat cu privire la informațiile apărute în mass-media privind înhumarea păcurii pe teritoriul depozitului S.A. „Termoelectrica” din Chișinău. Astfel, începând cu dimineața zilei de 20 iulie, angajați de la cele două instituții au efectuat un control inopinat, care durat până la 25 iulie, a anunțat ministerul de resort.  

…de la Centrala Electrică cu Termoficare 1 (CET 1) au fost prelevate probe mixte de sol contaminat cu reziduuri de păcură. Laboratorul de referință al Agenției de Mediu va analiza probele și va informa IPM despre nivelul de contaminare a solului. Ulterior, acesta va face evaluarea unui eventual prejudiciu cauzat mediului”, a precizat Ministerul Mediului.

Ziarul de Gardă a scris despre faptul că președintele partidului politic „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, a declarat și a postat imagini, în care „Termoelectrica” ar fi îngropatun lot mare de păcură de proastă calitate”.

„Termoelectrica” însă neagă că ar fi avut loc, pe parcursul sezonului de încălzire 2022-2023, inclusiv din momentul recepționării păcurii 2022, până în prezent, deversări, îngropări, avarii în procesul tehnologic de recepționare, transvazare, stocare și utilizare a păcurii. „Filmarea respectivă poate fi de la un incident din 2015 când s-a scurs în sol o cantitate de păcură”, se arată într-un comunicat de presă, în care a fost inclus un link spre un articol de presă din 2015.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari