fbpx

[FOTO] Miscanthus – o plantă energetică „minune” crește la Chișinău

 [FOTO] Miscanthus – o plantă energetică „minune” crește la Chișinău

Planta de Miscanthus poate atinge înălțimi remarcabile de până la trei metri

Susține Ecopresa, distribuie!

O plantă ce poate produce energie termică și poate remedia solurile contaminate se găsește chiar la noi, în Republica Moldova. Numele ei este Miscanthus, supranumită și „Iarba Elefantului”. Este crescută pe un teren experimental de la Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor din Chișinău.

Firecele noi de planta Miscanthus
Firecele noi de Miscanthus

În anul 2019, a fost lansat proiectul-pilot implementat de către instituție în colaborare cu întreprinderea Termoelectrica și o companie britanică.

În cadrul institutului au fost cultivate 2 hectare de Miscanthus, cu scopul de a evalua adaptabilitatea acesteia la condițiile climatice și solul din Republica Moldova. De asemenea, în anul 2020 a fost construită prima centrală termică care funcționează pe bază de biomasă cu o capacitate de 150 kw.

Potrivit directorului pentru dezvoltare de la Termoelectrica, Vitalie Mîța, planta energetică are efecte benefice asupra solului prin captarea și stocarea de CO2 prin sistemul său de rădăcină.

Vitalie Mîța, directorul pentru dezvoltare de la Termoelectrica
Vitalie Mîța, directorul pentru dezvoltare de la Termoelectrica

„Poate remedia solurile și este recomandată utilizarea acestei culturi pentru a soluționa probleme ce țin de contaminare cu pesticide, cu produse petroliere și, în genere soluri degradate din punct de vedere ecologic”, declară Vitalie Mîța.

Planta energetică Miscanthus crescută pe un teren experimental de la Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor din Chișinău
Planta energetică Miscanthus este crescută pe un teren experimental de la Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor din Chișinău

Termoelectrica are planuri mari privind cultivarea acestei plante. „Planificăm să înființăm plantații proprii de culturi energetice. În acest sens,  facem pașii necesari pentru a diversifica sursele de producere a energiei termice și a valorifica potențialul energetic local”, subliniaVitalie Mîța. 

Vizită în teren pentru primarii din cadrul Convenției Primarilor

Pe lângă impactul său pozitiv asupra mediului și asupra solurilor, Miscanthus a atras și atenția primarilor din Republica Moldova. Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile a organizat o vizită în teren în cadrul proiectului „Convenția Primarilor – Est” pentru a le arăta beneficiile acestei plante.

Prin procedura de procesare, Miscanthus capăta forma unui pilet
Prin procedura de procesare, Miscanthus capăta forma unui pilet

Irina Plis, expertă națională în proiectul finanțat de Uniunea Europeană Convenția Primarilor Est, a relatat că această vizită face parte dintr-o serie de traininguri destinate semnatarilor convenției și autorităților publice locale care se află în etapa de implementare a planului de acțiuni pentru energie și climă.

„Noi am remarcat că, în aproape fiecare plan, primarii au inclus proiecte ce implică utilizarea surselor de energie regenerabilă. Cu toate acestea, problema cu care ne confruntăm este cum putem aplica în practică aceste proiecte. Acum este timpul să implementăm angajamentul asumat de primari, semnând Convenția Primarilor, document care vizează reducerea consumului de energie cu 30% până în 2030 ca răspuns la criza energetică, a declarat Irina Plis 

Primarii sunt interesați de proiectele ce presupun utilizarea energiei verde 

Igor Hîncu, primar în satul Volontir, raionul Ștefan Vodă, a rămas impresionat de modul în care Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor se aprovizionează cu energie. 

„Este un lucru benefic nu doar pentru colectivul care lucrează acolo, ci și pentru mediul înconjurător. Aș dori să implementez această metodă și în localitatea mea, deoarece ne-ar ajuta să rezolvăm mai multe probleme privind mediul înconjurător și criza energetică”, a opinat Igor Hîncu. 

Secerișul plantei de Miscanthus. Foto: Renașterea Rurală
Secerișul plantei de Miscanthus. Foto: Renașterea Rurală

Planta energetică Miscanthus este originară din Asia, se înmulțește prin rizomi și nu necesită reproducere prin semințe. Plantată primăvara, această iarbă perenă (necomestibilă) rămâne în sol timp de cel puțin 20-25 de ani, fără a necesita costuri anuale pentru semințe sau pregătirea solului. Un avantaj al înființării plantațiilor cu Miscanthus este adaptabilitatea sa la soluri nepotrivite pentru alte culturi, precum și capacitatea sa de captare a carbonului și de regenerare-stabilizare a solului. 

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ludmila Hițuc