fbpx

Velo Maraton „Eco energy”, duminică, în trei localități din Strășeni. Sunt așteptați circa 90 de participanți

 Velo Maraton „Eco energy”, duminică, în trei localități din Strășeni. Sunt așteptați circa 90 de participanți

Foto simbol

Susține Ecopresa, distribuie!

Duminică, 9 mai, trei localități din raionul Strășeni, în mod consecutiv, vor găzdui Velo Maratonul „Eco energy”, dedicat Zilei Europei și Zilei Energiei. Scopul evenimentului este de a contribui la sensibilizarea publicului privind economisirea energiei, importanța eficienței energetice, a economisirii resurselor naturale și promovarea valorilor de mediu, climă şi energie ale Uniunii Europene.

Organizat la Strășeni, Lozova și Vorniceni, velo maratonul își propune să adune circa 90 de participanți, care vor merge pe biciclete pe traseul prestabilit de autorități și vor purta echipament stilizat (tricouri, chipiuri, veste reflectorizante), pe care vor fi afișate mesaje precum: „Sting lumina după mine”, „Utilizez doar becuri LED”, „Eu plantez copaci”, „Vreau panouri solare pe casă” etc. Startul și finișul vor avea loc în preajma locațiilor din localitate unde au avut loc sau se desfășoară proiecte legate de energie și climă.

Precizăm că, localităţile Vorniceni, Lozova și Străşeni au aderat voluntar la obiectivele Uniunii Europene de reducere a nivelului de CO2 la nivel local cu 20-30%. Mai mult, Lozova şi Străşeni au realizat un Plan de acţiuni privind clima şi energia durabilă, aprobat la nivelul Comisiei Europene.

Evenimentul este organizat de primăriile Strășeni, Vorniceni și Lozova, Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, în parteneriat cu Convenția Primarilor privind Clima și Energia.

Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul„Responsabilizare prin informare în localităţile codrene” în raionul Strășeni. 

 Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!