fbpx

Lozova, semnatar activ al Convenției Primarilor. Cel puțin opt proiecte prietenoase mediului, implementate în ultimii ani

 Lozova, semnatar activ al Convenției Primarilor. Cel puțin opt proiecte prietenoase mediului, implementate în ultimii ani

Masă rotundă în comuna Lozova

Susține Ecopresa, distribuie!

Cazangerie pe biomasă la grădiniță, colectarea separată a plasticului sau termoizolarea pereților – sunt doar câteva dintre proiectele prietenoase mediului realizate în comuna Lozova, cu sprijinul Uniunii Europene și al partenerilor de dezvoltare. Despre importanța proiectelor durabile și implicarea cetățenilor la nivel local s-a discutat pe 14 iulie la o masă rotundă, găzduită de primăria comunei.

gg

Valentina Lozovanu, viceprimarul comunei Lozova și directorul executiv al Asociației Băștinașilor, a menționat cel puțin opt proiecte de mediu implementate sau în proces de implementare la Lozova:

  • Serviciul de salubrizare, creat cu ajutorul fondurilor europene, procurarea excavatorului și a tractorului pentru colectarea gunoiului. Urmare a acestui proiect a fost implementat altul, prin care cetățenii au fost asigurați cu tomberoane, cu condiția că cetățeanul achită jumătate de sumă.
  • Construcția cazangeriei de biomasă la grădinița din Lozova și a panourilor solare, ce asigură apă caldă pe gratis pe perioada verii.
  • Termoizolarea pereților și a acoperișului la blocul primar.
  • Două proiecte ce țin de asigurarea comunei cu apă  în satul Lozova și asigurarea satului Stejăreni cu apă din fântână arteziană. 

În context, una din localnice susține, că trebuie de realizat o expertiză a calității apei din comuna Lozova: „Sănătatea oamenilor e cea mai mare prioritate, noi suntem ceea ce bem și mâncăm”, e de părere activista și meșterul popular, Liuba Șoitu. 

pp

Alte proiecte care au fost implementate țin de colectarea separată a plasticului. În localitate au fost instalate câteva tomberoane din plasă pentru plastic. Alte două proiecte țin de amenajarea  zonelor pentru odihnă activă cu aparate pentru exerciții fizice.

Prezent la eveniment, Victor Parlicov, expert național pentru Convenția Primarilor privind Clima și Energia, a menționat că Lozova este un semnatar activ al Convenției Primarilor. „Lozova a aderat în aprilie 2016 și a reușit să adopte, să elaboreze, să aprobe și să depună planul de acțiuni în 2018. Planul prevede reducerea emisiilor cu cel puțin 30 la sută. Acum pe ordinea de zi este atragerea finanțării, scrierea de proiecte. Ceea ce propunem noi este crearea unui sistem de management energetic, ce ar permite economisirea resurselor fără mari investiții”, a precizat Parlicov.

Aurelia Bahnaru, președinta Asociației pentru Valorificarea Deșeurilor, a vorbit despre rezultatele obținute în atingerea obiectivelor ce țin de abilitatea cetățenilor, informare și conștientizare, spirit civic și participative. „Rezultatele atinse cu sprijinul Uniunii Europene, în șase localități din Strășeni, sunt: 100 formatori instruiți să promoveze colectarea selectivă, 6 sesiuni informative; 44 plase pentru colectarea separată a plasticului; 300 de copii din 12 instituții de învățământ au fost implicați în proiect și campanie de informare/colectare deșeuri; 90 de gospodării instruite și asigurate cu lăzi pentru compostare, 6 ateliere de compostare. Producerea de deșeuri nu poate fi evitată, însă poate fi recuperate valoarea economică a unui produs devenit deșeu. Și poate fi redus la minimum impactul asupra mediului sănătății și schimbărilor climatice”, susține Bahnaru.

mo-1

Participanții au fost activi și au salutat organizarea evenimentelor, precizând că un mediu curat este important pentru un nivel de trai decent.

ddd

Lilia Curchi a menționat participanților că în august la Lozova, cu susținerea Uniunii Europene, urmează a fi organizat un festival, cu genericul „Strășeni – Mon Amour”.  „Vom veni să vorbim despre problemele de mediu, să le comunicăm cetățenilor despre aspectele de mediu într-un mod neformal. Vor fi activități practice, precum colectarea tehnicii uzate; colectarea diferitor tipuri de plastic; vom vorbi despre importanța plantării etc.”, a precizat directoarea executivă a Asociației Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, Lilia Curchi. 

Masa rotundă a fost organizată de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, în parteneriat cu Primăria comunei Lozova și Convenția Primarilor privind Clima și Energia.

Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Responsabilizare prin informare în localităţile codrene” în raionul Strășeni. 

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Ludmila Hițuc

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!