Cușca bună pentru câine în timpul iernii și de ce „paznicul” gospodăriei nu trebuie ținut pe lanț
INFOGRAFIC/ Un panou al RUȘINII ar putea rezolva problema gunoiștilor neautorizate, spun respondenții unui studiu realizat în șase localități din Strășeni
- Mediu Servicii publice de calitate
- Ecopresa
- 21 iulie 2021
- 0
86% din respondenții unui studiu, realizat în șase localități din raionul Strășeni, cred că dacă cei care aruncă gunoi în locuri neautorizate ar fi prinși și imaginea lor ar fi pe un panou public al „RUȘINII”, atunci nu ar mai arunca greșit gunoiul. Este opinia cetățenilor din mun. Strășeni, comuna Lozova, satele Scoreni, Vorniceni, Negrești și Sireți, unde între 20-90% dintre gospodării sunt abonate la serviciile de salubrizare.
O altă soluție pentru problema gunoiștilor neautorizate ar fi aplicarea amenzilor, cred 76% dintre respondenți. Răspunsurile au fost oferite de cetățeni în cadrul unui studiu privind percepția și atitudinea populației din raionul Strășeni privind colectarea selectivă a deșeurilor, realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Cercetarea a fost efectuată pe un eșantion de 309 persoane, prin intermediul interviurilor directe și a focus grupurilor, în perioada decembrie 2020 – februarie 2021.
Studiul arată că 76% dintre respondenții care încă nu colectează separat deșeurile sunt de acord să o facă și înțeleg beneficiile acestui proces. Totodată, 77 la sută ar fi de acord să achite adițional pentru servicii mai bune de salubrizare.
Motivare pentru colectarea separată a deșeurilor în viziunea locuitorilor din mun. Strășeni, comuna Lozova, satele Scoreni, Vorniceni, Negrești și Sireți
Autorii studiului au evaluat și gradul de cunoaștere și informare a populației, observând că cel mai bine localnicii sunt informați cu privire la impactul negativ al deșeurilor asupra sănătății – 4 din 5 respondenți (26% foarte informați, 56% informați); și cel mai puțin informați cu privire la transparența formării tarifelor/taxei de salubrizare 3 din 4 respondenți (30% deloc informați, 45% puțini informați) și a metodelor de compostare a deșeurilor.
Cât privește tariful, respondenții au indicat că achită de la 10 lei până la 100 de lei pentru evacuarea deșeurilor din gospodării. Potrivit studiului, din cele șase localități, cel mai mare tarif este plătit de locuitorii caselor individuale din municipiul Strășeni – 50 lei/ gospodărie/lună. Cel mai mic tarif este la Lozova- 20 de lei, dar aici este cel mai mare număr de abonați la serviciul de salubrizare – 90 la sută dintre gospodării. Rata cea mai mică de abonare este la Vorniceni – 19%.
În toate cele șase localități există posibilitatea de a colecta separat plasticul, cel puțin, iar 32% dintre respondenți au menționat că practică colectarea separată a deșeurilor. Totodată, jumătate dintre cetățeni spun că ar dori să colecteze separat deșeuri la platformele de colectare construite în sectoare/mahalale, dotate cu containere.
Motode dorite de colectare separată a deșeurilor în mun. Strășeni, comuna Lozova, satele Scoreni, Vorniceni, Negrești și Sireți
Participanții la studiu sunt conștienți de importanța informării și sensibilizării, astfel 86% cred că este necesar de predat în școli cursuri pentru protecția mediului și colectarea separată a deșeurilor. Iar 97% dintre respondenți spun că sunt necesare campanii de conștientizare a importanței colectării și reciclării deșeurilor în rândul oamenilor, pentru menținerea localității și a mediului curat.
Autorii studiului, Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor, susțin că peste 40 de mii de locuitori din cele șase localități în care a fost efectuată cercetarea se confruntă cu problema poluării mediului, cauzată preponderent de fenomenul depozitării necontrolate de deșeuri și extinderea suprafețelor gunoiștilor neautorizate, lipsa unui sistem de colectare selectivă a deșeurilor, lipsa unei infrastructuri moderne de gestiune a deșeurilor etc., toate agravate de atitudinea pasivă și iresponsabilă din partea cetățenilor, care prezintă un nivel redus de conștientizare cu privire la importanța gestionării corecte a deșeurilor generate.
În același timp, autorii fac referire la o analiză a compoziției deșeurilor menajere solide generate care arată că, ponderea deșeurilor reciclabile în mun. Strășeni, din total deșeuri generate, constituie 35,8%, iar a celor organice 47,1%, date care confirmă posibilitatea reducerii semnificate a cantității de deșeuri depozitate la groapa de gunoi, prin colectare separată și compostare.
Studiul integral poate fi citit mai jos:
Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Responsabilizare prin informare în localităţile codrene” în raionul Strășeni.
Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).
Postări asemănătoare
- Velo Maraton „Eco energy”, duminică, în trei localități din Strășeni. Sunt așteptați circa 90 de participanți
- În Republica Moldova a fost creat primul curs online de gestionare a deșeurilor pentru publicul larg. Interactiv, dinamic, frumos ilustrat și gratuit
- Cantitatea de gunoi care ajunge la Țânțăreni este în scădere. Regia „Autosalubritate” constată: „Tot mai multe deșeuri sunt sortate și valorificate”
- Oful localnicilor din satul Popeștii de Sus. Gunoiște neautorizată și lipsa serviciului de colectare a deșeurilor
- În luna ianuarie, doar din Chișinău au fost evacuate peste 136 de mii m3 de deșeuri
- /FOTO/ Strășeni, Vorniceni și Lozova au sărbătorit Ziua Europei și Ziua Energiei pe biciclete
- CARICATURA/ Oamenii și tariful pentru colectarea deșeurilor
- VIDEO/ Sireți – satul în care peste 75% din locuitori achită pentru colectarea deșeurilor
- /FOTO.VIDEO/ Este „rublă”, voi sorta. Separăm deșeurile, avem pentru ce
- INFOGRAFIC/ Moldovenii generează mii de tone de deșeuri anual. Unde se produc cele mai multe
- Peste 12% din emisiile de gaze cu efect de seră din R. Moldova provin de la deșeuri
- BBC: Marea Neagră, tratată zeci de ani ca un coş de gunoi al ţărilor din Est, a ajuns cea mai poluată din Europa