fbpx

În Republica Moldova a fost creat primul curs online de gestionare a deșeurilor pentru publicul larg. Interactiv, dinamic, frumos ilustrat și gratuit

 În Republica Moldova a fost creat primul curs online de gestionare a deșeurilor pentru publicul larg. Interactiv, dinamic, frumos ilustrat și gratuit

Foto: EcoVisio

Susține Ecopresa, distribuie!

Deși gestionarea deșeurilor este o știință întreagă, organizația neguvernamentală „EcoVisio” a reușit să creeze un curs online gratuit, nemaipomenit de interesant, divers, dinamic și chiar distractiv. Se numește „La limita deșeurilor” și începe cu o călătorie în Trășville, un oraș al viitorului din 2045, cu diverse personaje. Platforma este interactivă și ne cere să bifăm răspunsuri corecte, să parcurgem ilustrații, infografice, citate, statistici etc. Cursul este potrivit pentru adulți, tineri de peste 12 ani, dar și pentru a fi desfășurat  la orele de educație ecologică în școli.

Sursa foto: EcoVisio

De ce este nevoie de acest curs? 

Elena Tacu, coordonatoare de proiect la „EcoVisio”, a precizat pentru Ecopresa că lecțiile vin să clarifice problema generării deșeurilor, dar și să elimine mai multe mituri la acest subiect: „Multe dintre materiale nu sunt făcute pentru a fi reciclate. Și dacă se vorbește foarte mult despre reciclare, oamenii gândesc că pot să cumpere și să consume cât vor, din toate tipurile de materiale și că cineva, undeva le-ar recicla. De fapt, aceasta înseamnă că vom produce mai mult gunoi decât deșeuri reciclabile.”

Foto: EcoVisio

Activista de mediu a ținut să sublinieze că prima etapă de gestionare a deșeurilor constă în prevenirea lor. „Prevenirea se face prin faptul că refuzăm să consumăm obiecte de unică folosință”.

La curs mai aflăm cum sunt generate deșeurile încă din prima etapă a producerii unui obiect (un tricou, de exemplu) și continuă să însoțească toate procesele economice, prin care trece – extragerea materiei prime, transportare, asamblare, ambalare, vânzare, cumpărare și aruncare.

Tot din aceste lecții, aflăm care sunt avantajele și dezavantajele reciclării, dar și că incinerarea deșeurilor nereciclabile este o soluție mai bună decât depozitarea acestora la gunoiște, pentru că oferă returnarea cel puțin parțială a energiei utilizate la producerea deșeurilor respective.

Foto: EcoVisio

Lecțiile „predate” la curs

De unde se iau deșeurile și ce putem face cu ele?

Unde se ascunde gunoiul în coșurile noastre de cumpărături?  

Cum să scapi de mormanele de lucruri depozitate în dulapuri și la balcon fără ca să îți ieși din minți?  

 Cum să comunici cu cei dragi despre deșeuri fără certuri?

 Cum să convingi colegii/colegele să ți se alăture în sortarea deșeurilor?

Primele 30 de persoane care absolvesc cursul „La limita deșeurilor” vor avea ocazia să participe la o întâlnire cu experți/experte pe subiectul deșeurilor, la EcoVillage Moldova.

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Ministerului de Externe al Germaniei.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Daniela Morari