fbpx

În Republica Moldova vor fi construite două centrale care vor produce energie electrică și termică

Susține Ecopresa, distribuie!

În Republica Moldova se planifică edificarea a două centrale de cogenerare, bazate pe motoare cu combustie internă pe gaz. Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a anunțat un concurs pentru proiectarea, furnizarea, instalarea și punerea în funcțiune a celor două centrale, care vor produce, concomitent, energie electrică și termică. Acestea urmează a fi construite în Chișinău, pe teritoriul unităților de producere existente ale întreprinderii „Termoelectrica” și se preconizează a fi puse în funcțiune în anul 2025.

Conform proiectului, instalațiile vor avea o putere electrică totală de circa 55 MW și putere termică de cel puțin 43 Gcal/h. Potrivit Ministerului Infrastructurii, acest lucru va contribui la mărirea capacității de producere internă a energiei electrice și asigurarea securității energetice a țării. Totodată, va contribui la dezvoltarea sistemului de termoficare din municipiul Chișinău și asigurarea eficientă și fiabilă cu energie termică a consumatorilor.

Cererea de oferte a fost lansată în cadrul celui de-al doilea Proiect de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (PIESACET-2). Invitația de participare la licitație poate fi găsită aici.

Proiectul prevede că noile centrale vor funcționa pe întreg parcursul anului și vor livra energia electrică și termică produsă în sistemul electroenergetic național și, respectiv, în sistemul centralizat de termoficare din Chișinău.

Construcția centralelor de cogenerare va permite excluderea din circuitul de producere și scoaterea din exploatare a celei mai vechi centrale electrice cu termoficare din Chișinău, CET Sursa-2 (fosta CET-1), instalațiile căreia sunt uzate și au un randament electric redus. De asemenea, o parte importantă din energia termică produsă în sezonul de încălzire la centrala termică Vest, care în prezent nu produce energie electrică, va fi înlocuită cu energie termică produsă în cogenerare de noile instalații, concomitent cu energia electrică care va fi livrată în rețea”, se menționează într-un comunicat al ministerului.

Noile centrale de cogenerare vor dispune, complementar, de instalații fotovoltaice cu o capacitate totală de circa 100 kW, ceea ce la fel va contribui la dezvoltarea surselor de energie regenerabilă.

Proiectul este finanțat de Banca Mondială și implementat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale prin intermediul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu