Cușca bună pentru câine în timpul iernii și de ce „paznicul” gospodăriei nu trebuie ținut pe lanț
De la 5% până la 30% din căldura încăperilor se pierde iarna, din cauza geamurilor care nu sunt adaptate pentru sezonul rece. Ce soluții există
Iarna ne bate la ușă, iar sezonul de încălzire abia a început. Putem face însă economie la factura pentru agentul termic, dacă vom avea grijă de ferestrele din locuințe, astfel ca prin geamuri să nu pătrundă frigul de afară. Câteva sfaturi în acest sens are Piotr Comarov, director pentru dezvoltarea proiectelor la Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile (AEER).
Potrivit expertului, de la 5% până la 30% din căldura din interiorul locuințelor se pierde iarna, din cauza ferestrelor care nu sunt adaptate pentru sezonul rece. E vorba de geamuri care nu se închid bine, nu sunt bine spălate sau care sunt putrede. Aceasta înseamnă însă cheltuieli mai mari pentru energie termică – gaze naturale, lemne, cărbune, biomasă. Pe de altă parte, dacă înlăturăm aceste lacune, temperatura aerului din locuințe poate să sporească cu 1-2 grade Celsius.
Expertul spune că putem face economie la factura pentru energie termică, dacă vom avea grijă să adaptăm geamurile astfel, ca aerul rece de afară să nu pătrundă în încăperi. „În primul rând, trebuie să verificăm în ce stare sunt geamurile. Acestea trebuie să fie curate, pentru ca lumina solară să pătrundă mai ușor în locuințe și să le poată încălzi. Totodată, înainte de sezonul rece, trebuie să verificăm cât de ermetic se închid ferestrele. De cele mai dese ori, oamenii utilizează ferestre confecționate din lemn. Ferestrele confecționate din lemn trebuie să fie bine fixate de ramă, să fie bine vopsite. În momentul în care vopseaua a început să sară de pe ferestre, lemnul va începe să putrezească sau fereastra nu se va lipi ermetic de ramă, iar aceasta va permite frigului să pătrundă ușor în casă”, a punctat Piotr Comarov.
Benzi din spumă sau din cauciuc
Și în cazul ferestrelor de lemn, și a celor confecționate din plastic, se pot utiliza benzi din spumă (în rusă – „поролоновые полоски”), care se găsesc în comerț. „Aceste benzi se fixează, se încleie de ramele ferestrelor. Benzile respective sunt de o singură folosință, adică o dată în jumătate de an sau o dată în an ele trebuie schimbate, pentru că, de altfel, ele se autodistrug. Totodată, pot fi utilizate și benzi din cauciuc. Și benzile din spumă, și cele din cauciuc vor face ca fereastra să fie bine fixată de ramă, iar astfel există șanse mai mici ca aerul rece de afară să pătrundă în interiorul locuinței”, a detaliat expertul de la AEER.
Fără scotch
În același timp, Piotr Comarov nu recomandă să încleiem geamurile cu scotch, întrucât acesta ar împiedica ventilarea încăperilor. „Dacă pur și simplu vom închide geamurile și le vom încleia cu scotch, dar, totodată, la Dumneavoastră nu va funcționa sistemul de ventilare a aerului, atunci nivelul de dioxid de carbon CO2 din interiorul locuinței va fi unul mărit, vă veți simți rău, o să aveți dureri de cap, iar copiii Dumneavoastră nu vor putea învăța bine. Pe lângă aceasta, și umiditatea aerului din interiorul casei sau apartamentului va fi una sporită. La ora actuală, în vânzare sunt chiar aparate speciale, care asigură ventilarea micro a ferestrelor”, a explicat Piotr Comarov.
Și în cazul ferestrelor din plastic e nevoie să verificăm dacă ele se închid bine. „Mulți oameni preferă ferestrele din plastic, pentru că acestea ar avea o viață mai lungă, sunt mai ușor de îngrijit și pentru că sunt mai ieftine. Acest tip de ferestre au un sistem de reglare, ca ele să se închidă bine în perioada rece a anului. E simplu să verificați! Dacă puneți o foaie între geamul care este deschis și, după ce închideți geamul, puteți scoate ușor foaia de acolo, atunci nu e ok. Dar dacă foaia este fixată bine de fereastră și practic nu o puteți scoate de acolo, atunci e ok, aer rece nu pătrunde. O dată la 5 ani, trebuie să verificați starea pieselor din cauciuc din ferestrele de plastic, aceste piese trebuie schimbate o dată la 5-10 ani, deoarece ele se uzează”, a precizat directorul pentru dezvoltarea proiectelor la Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile.
O informație detaliată despre mai multe metode de reducere a facturii găsiți pe platforma de informare despre eficiența energetică a locuințelor „ECOlogic, ECOnomic”, creată de Asociația Jurnaliștilor de Mediu (AJMTEM), de specialiștii în eficiență energetică ai organizațiilor Green City Lab Moldova, Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile (AEER), dar și de organizațiile „EcoVisio”, „Renașterea Rurală”, Centrul Național de Mediu, Societatea Ecologică „Biotica” și Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii. Campania de informare „ECOlogic, ECOnomic” este derulată cu suportul Suediei.