VIDEO: Fluturele ce seamănă cu pasărea colibri – o insectă fascinantă și un polenizator prețios
Încă o metodă de a păstra căldura din încăperi: izolantul cu aluminiu, folosit în apropiere de calorifere
Deși mai multe magazine din Chișinău vând electrocasnice care încălzesc aerul din încăperi, acestea însă nu comercializează și folii cu aluminiu, care pot fi folosite pentru a păstra căldura din locuințe. Victor activează deja de cinci ani în calitate de vânzător consultant la un supermarket de electrocasnice din Chișinău. „Avem calorifere pe bază de ulei, acestea nu usucă aerul, avem și din cele fără ulei – acestea sunt mai ieftine, dar usucă aerul din încăpere. Sunt în vânzare și aeroterme. Sunt și calorifere care pot fi montate la încălzire centralizată sau autonomă”, spune Victor, arătând spre diferite tipuri de aparate de încălzit.
Chiar dacă susține că a auzit de metoda prin care izolantul cu aluminiu este utilizat în apropiere de calorifer, iar astfel temperatura din încăpere poate fi ridicată cu 1-2 grade Celsius, Victor spune că în vânzare nu sunt asemenea materiale. Acestea nici nu au fost de când activează el aici. „Da, am auzit că trebuie să facem economie la energie, mai ales în contextul crizei energetice. Dar, din păcate, nu avem în vânzare folii de aluminiu”, precizează consultantul.
Cum se montează izolantul cu aluminiu
Contactat de Ecopresa.md, Piotr Comarov, expert la Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile (AEER), a menționat că, pentru a reduce pierderile de energie termică, este necesar nu doar să reglăm geamurile la regimul de iarnă sau să termoizolăm locuința. Pentru calorifere, putem folosi materiale de construcții foarte simple, așa cum este izolantul pentru parchet, cu aluminiu. „Este necesar ca izolantul cu aluminiu să fie decupat corespunzător dimensiunilor caloriferului, preferabil, cu o rezervă de circa 5 centimetri pe fiecare latură, și s-o montăm. Această peliculă o plasăm prin partea de jos a caloriferului. Le-am secționat pentru porțiunea unde este cuplat caloriferul”, a explicat specialistul de la AEER.
Sunt câteva modalități de fixare a izolantului. „Poate fi atașat de perete cu o tijă de lemn sau cu clei Titan. Este important să se păstreze o distanță dintre calorifer și perete, întrucât căldura, când folia de aluminiu o reflectă, se întoarce înapoi în cameră. Când nu este acest ecran reflectorizant dinspre folia de aluminiu, căldura iese prin perete afară. În acest mod, putem ridica temperatura cu 1-2 grade Celsius și putem economisi energia. Este o soluție foarte simplă, ieftină, dar foarte bună și eficientă”, a detaliat Piotr Comarov.
Odată cu răcirea vremii, oamenii solicită tot mai des izolant cu aluminiu
Răcirea vremii îi determină pe oameni să caute și să aplice tot mai multe soluții pentru a păstra căldura în locuințe. În ultimele săptămâni, materialele care se folosesc pentru termoizolare sunt la mare căutare. Informațiile ne sunt confirmate de către Valeriu, consultant la o rețea de magazine din mun. Chișinău în care se vând materiale de construcții. Solicitat de Ecopresa.md, Valeriu a precizat că marketul la care este angajat are în comerț izolant pentru parchet cu aluminiu, de patru tipuri, iar prețul variază în funcție de grosimea peliculei. „Este un strat de poliuretan subțire, moale, cu folie de aluminiu deasupra. Astfel, pelicula cu grosimea de 5 milimetri costă 24 de lei metrul pătrat, cea cu grosimea de 10 mm – 44 de lei metrul pătrat, cea cu grosimea de 2 mm – 11 lei, iar cea care are o grosime de 3 mm costă 13 lei metrul pătrat”, a specificat interlocutorul.