fbpx

O nouă centrală termică pe biomasă în Chișinău. Anunțul făcut de „Termoelectrica”

Susține Ecopresa, distribuie!

Societatea pe Acțiuni „Termoelectrica” anunță că își diversifică sursele de producere a energiei termice și va moderniza centrala termică de pe strada Băcioii Noi. Astfel, instalația va funcționa pe bază de biomasă. Centrala va folosi în calitate de combustibil alternativ planta energetică Miscanthus.

Centrala urmează să fie modernizată de către Termoelectrica S.A. în baza unui parteneriat cu Universitatea de Stat din Moldova (USM) și Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor, care va asigura plantarea unei suprafețe de 100 de hectare de Miscanthus pentru producerea energiei termice.

Instalația de pe strada Băcioii Noi va fi a doua centrală pe biomasă în gestiunea Termoelectrica S.A. Un proiect similar a fost realizat în anul 2020 în colaborare cu Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor.

Potrivit „Termoelectrica”, chiar dacă funcționează doar în sezonul de termoficare, activități pentru o centrală termică pe bază de biomasă se realizează tot anul. Pentru producerea energiei termice pe bază de cultura Miscanthus este necesar să fie urmați câțiva pași: plantarea mecanizată a puieților, recoltarea plantei de pe câmp, fabricarea peleților și arderea.

Miscanthusul este o plantă multianuală. Odată plantată, poate da roadă până la 30 de ani. De obicei, recoltarea se face începând cu al doilea an, la începutul primăverii, cu ajutorul unei combine furajere sau prese de balotat, biomasa fiind suficient de uscată pentru a fi stocată sau prelucrată în diferite moduri. După recoltare, Miscanthus poate fi prelucrat în baloturi, brichete sau peleți.

Planta Miscanthus
Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!

Ana Raileanu