fbpx

Biomasa și energia solară – 49 de noi sisteme vor fi instalate în Moldova

 Biomasa și energia solară – 49 de noi sisteme vor fi instalate în Moldova

Biomasa. Foto simbol

Susține Ecopresa, distribuie!

49 de noi sisteme de încălzire pe biomasă, inclusiv 20 de colectoare solare, vor fi instalate în 2017 din fondurile europene ale Proiectului Energie şi Biomasă.

Totodată, 27 de grădiniţe beneficiare ale primei etape de proiect vor fi dotate cu instalaţii de producere a apei calde de la energia solară, care vor funcţiona împreună cu sistemul termic pe biomasă. Alte 34 de şcoli şi grădiniţe centralele termice ale cărora ard baloturi de paie vor fi dotate suplimentar cu tractoare de transportare şi încărcare a baloturilor în cazan.

2017 este ultimul an de activitate al Proiectului Energie şi Biomasă.

Lansat în 2011, proiectul a parcurs două etape de implementare datorită fondurilor acordate de Uniunea Europeană.

Proiectul a reuşit  să racordeze peste 190 de şcoli, grădiniţe, centre comunitare, spitale la sisteme de încălzire pe biomasă, asigurând astfel unui număr de peste 140.000 persoane accesul la energie sigură, produsă în R. Moldova.

Proiectul Energie şi Biomasă a pus temelia dezvoltării sectorului bioenergetic în R. Moldova, aflat acum şase ani pe linia de start. Numărul instituţiilor consumatoare de bioenergie a dus la creşterea numărului de afaceri de producere a brichetelor şi peletelor, acestea ajungând la cifra de 100. 30 din aceste noi afaceri din sectorul bioenergetic au fost lansate prin mecanisme atractive de leasing dezvoltate de Proiectul Energie şi Biomasă, din fonduri europene. De asemenea, 1000 de familii îşi încălzesc casele cu energie verde datorită subvenţiilor în mărime de până 1.300 de euro acordate din bani europeni.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Digiqole ad
Susține Ecopresa, distribuie!